Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada Federacije prihvatila Informaciju o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH

22.10.2009. 09:25 / Izvor: eKapija.ba

Federalno ministarstvo finansija (FMF) upoznalo je 21.10.2009. godine Vladu FBiH s Informacijom po kojoj, na dan 30.6.2009. godine, ukupan vanjski i unutarnji dug Federacije BiH iznosi 4.705,21 miliona konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, na vanjski dug se odnosi 2.962,71 milion. Od 1.742,5 miliona KM procijenjenog unutarnjeg duga, 768,72 milijuna KM predstavlja obveze potvrđene u postupku verificiranja.

Dug se redovito servisira, pa je u 2008. godini ukupno plaćeno 203,75 miliona KM, odnosno 163,47 miliona KM na ime vanjskog, a 40,28 miliona KM na ime unutarnjeg duga. U prvoj polovici 2009. godine za ove namjene izdvojeno je ukupno 77,75 miliona KM, od čega na vanjski dug 76,82, a na unutarnji 0,93 milion KM.

Prihvatajući Informaciju, Vlada FBiH jučer je zadužila Federalno ministarstvo finansija da, sukladno Zakonu o dugu, zaduživanju i garancijama, a s ciljem izmirenja obaveza krajnjih korisnika, zahtijeva od kantona, grada ili općine izradu i dostavljanje plana mjera za osiguranje prihoda za servisiranje dugova, koji podliježe odobrenju FMF-a.

Ovo ministarstvo treba pripremiti i sporazum kojim bi obveze po kreditu Evropske banke za obnovu i razvitak, namijenjenog razvitku cesta, bile prenesene na Federalnu direkciju za izgradnju, održavanje i upravljanje autocestama. FMF je dužno nastaviti aktivnosti s ciljem investiranja revolving sredstava prikupljenih u sklopu projekta vodoopskrbe Kaknja u druge rekonstrukcijske projekte u sektoru vodovoda u Zeničko-dobojskom kantonu ili bazenu rijeke Bosne.

Razvojnu banku FBiH je Federalna vlada zadužila da sva sredstva prikupljena na temelju komisionih ugovora, a koja predstavljaju prihod federalnog proračuna, redovito uplaćuje u proračun. U suradnji s ovom bankom, FMF će za Vladu FBiH pripremiti informaciju o sredstvima po osnovi kredita koji su, komisionim ugovorom, dati na upravljanje Razvojnoj banci. Vladi Kantona Sarajevo će FMF uputiti poziv da se izjasni o preuzimanju obveza JP Toplane Sarajevo po kreditima Svjetske banke, čime bi bile izbjegnute nesuglasice oko davanja suglasnosti ovom kantonu za novo zaduživanje.

Federalna vlada će kompletnu Informaciju o vanjskom i unutarnjem dugu, zajedno sa zajključcima, dostaviti Parlamentu FBiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital