Vlada pokušava da riješi sporna pitanja o dokapitalizaciji Energopetrola

24.12.2015. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Vlada pokušava da riješi sporna pitanja o dokapitalizaciji Energopetrola

Radna grupa je zadužena da pregovaračkom timu Konzorcija INA/MOL predoči nalaze iz ovog izvještaja i zatraži povlačenje tužbe pred Arbitražnm sudom.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je u srijedu u Mostaru informaciju radne grupe za analizu spornih pitanja meduvlasničkih odnosa i otvorenih pitanja u vezi s izvršenjem ugovornih obveza ugovornih strana iz Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i donijela više zaključaka.

Radna grupa je zadužena da pregovaračkom timu Konzorcija INA/MOL predoči nalaze iz ovog izvještaja i zatraži povlačenje tužbe pred Arbitražnm sudom. Ukoliko ne dođe do povlačenja ove tužbe, Vlada Federacije BiH je suglasna s otpočinjanjem arbitražnog postupka s konzorcijem INA/MOL i s tim u vezi ova radna grupa je zadužena da odvjetničkoj kući Wenger&Vielli dostavi svu dodatnu dokumentaciju koju je prikupila za pripremu adekvatne odbrane i otpočinjanje arbitražnog postupka, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalno pravobraniteljstvo je zaduženo da Županijskom sudu u Sarajevu pred kojim se vodi kazneni postupak po pitanju dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo, postavi imovinsko- pravni zahtjev i dostavi svu potrebnu dokumentaciju u cilju zaštite interesa Federacije BiH.

Zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da obavi sve potrebne radnje u cilju angažiranja neovisne inozemne revizorske kuće koja će izvršiti ciljanu analizu vezano za utrošak sredstava koje je Energopetrol d.d. Sarajevo primio od Konzorcija INA/MOL, ocjenu tržišnih uvjeta pozajmljivanja i utjecaja cijele transakcije na poslovanje Energopetrola d.d. Sarajevo, poslovanje s povezanim osobama, obzirom na visinu avansa i prihoda koje Konzorcij INA/MOL ostvaruje od Energopetrola d.d. Sarajevo (zaštita manjinskih dioničara) i uradi procjenu utjecaja poslovanja s povezanim osobama na ukupni učinak Energopetrola.

Ovo ministarstvo je zaduženo da poduzme sve pravne radnje protiv osoba koje su odgovorne za propuštanje ulaganja svih pravnih lijekova za zaštitu imovine Federacije BiH, a u vezi s ispunjenjem Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i štete koja je nanesena Federaciji BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital