Vlada RS omogućila stabilno poslovanje Balkan investment banke

15.07.2013. 08:26 / Izvor: SRNA
Vlada RS omogućila stabilno poslovanje Balkan investment banke

Balkan investment bank AD nije u stečaju, niti će biti likvidirana, već je, zahvaljujući Vladi RS-a, omogućeno njeno stabilno poslovanje u budućem periodu, rekao je privremeni upravnik Banke Dejan Radmanović u intervjuu Srni.

Balkan investment bank AD nije u stečaju, niti će biti likvidirana, već je, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, omogućeno njeno stabilno poslovanje u budućem periodu, rekao je privremeni upravnik Banke Dejan Radmanović u intervjuu Srni.

Radmanović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske, posredstvom fondova Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske, uspješno završila postupak dokapitalizacije Balkan investment bank AD, čime je omogućila njeno stabilno poslovanje.

"Upisano je i uplaćeno stotinu odsto iznosa emisije akcija u visini od 30.000.000 KM čime je Vlada omogućila stabilno poslovanje Banke u budućem periodu. Balkan investment bank AD je provela sve zakonske obaveze u vezi sa dokapitalizacijom i dobila potrebne saglasnosti Agencije za bankarstvo i rješenja o emisiji i upisu akcija od Komisije za hartije od vrijednosti i Centralnog registra. Upis i uplata akcija je završena 28. juna", istakao je Radmanović.

On je naglasio da su nakon dokapitalizacije, 9. jula, IRB fondovi i Garantni fond Republike Srpske upisani u knjigu akcionara u Centralnom registru, te da su sve informacije o tome javno objavljene, a na internet stranici berze mogu se naći svi podaci o akcionarima Balkan investment bank.

"Akcijski fond Republike Srpske je akcionar koji ima 49,99 odsto akcija s pravom glasa, Fond za restituciju Republike Srpske ima 20,83 odsto, Garantni fond Republike Srpske 19,98 odsto i Fond za razvoj i zapošljavanje ima 9,11 odsto akcija s pravom glasa. Ukratko, Vlada Republike Srpske je vlasnik 99,94 odsto akcija banke čime je naša banka postala banka Republike Srpske", precizirao je Radmanović.

Na pitanje kako se emisija akcija odrazila na trenutno poslovanje Balkan investment bank AD, privremeni upravnik je rekao da je Vlada Republike Srpske uplatom akcija u iznosu od 30.000.000 KM u potpunosti stabilizovala poslovanje Banke.

"Banka je likvidna, solventna, uspješno smo nastavili saradnju sa našim klijentima i drugim poslovnim partnerima. Nama je trenutno najvažnije da smo zadržali povjerenje građana koji nakon objave Vlade o dokapitalizaciji Banke osjećaju sigurnost za njihove štedne depozite. Banka je članica programa osiguranja depozita što, pored podrške Vlade Republike Srpske, pruža dodatnu sigurnost građanima", naglasio je Radmanović.

On je objasnio da je Republika Srpska postala akcionar Banke upisom u Centralni registar hartija od vrijednosti 9. jula ove godine i, prema zakonu, stiče pravo glasa na Skupštini akcionara nakon 45 dana od dana upisa u Centralni registar.

"U skladu s ovim rokom biće sazvana Skupština akcionara što je moja dužnost kao privremenog upravnika. Na skupštini akcionara će biti imenovani novi članovi Nadzornog odbora. Idući korak je sazivanje sjednice Nadzornog odbora radi imenovanja novih članova uprave Banke. Plan je da se oko 1. septembra završi formiranje svih organa Banke", najavio je Radmanović.

Govoreći o planovima poslovanja u predstojećem periodu, Radmanović je objasnio da će ova banka ubuduće nastaviti da posluje kao komercijalna, tržišno orijentisana banka usmjerena ka privrednim aktivnostima i poslovanju s građanima.

"U skladu s ovim, kreiraće se posebni novi atraktivniji bankarski proizvodi finansiranja privrede i građana. Nakon dokapitalizacije, preduzeće se koraci u izmjeni poslovne politike kako bismo bili konkurentniji na finansijskom tržištu. Naravno, obzirom da nam je Vlada Republike Srpske akcionar, dio naših poslovnih aktivnosti biće usmjeren i prema uspješnijem poslovanju javnog sektora uz punu podršku Vlade.

U narednom periodu očekujemo povećan obim poslovanja javnih institucija, što je i logičan slijed dešavanja nakon dokapitalizacije državnim kapitalom. Bitno je da smo u zajedničkim aktivnostima s Vladom Republike Srpske stabilizovali poslovanje Banke", istakao je Radmanović.

Na pitanje da li će uslijediti promjena naziva Banke, jer je sada njen vlasnik Republika Srpska, Radmanović je rekao da je to jedan od koraka koji će biti provedeni i usaglašeni sa IRB-om i Garantnim fondom Republike Srpske.

"Promjena naziva Banke biće usvojena na idućoj Skupštini akcionara. Mi smo državna banka, odnosno Vlada Republike Srpske je naš akcionar, tako da će i novi naziv banke biti određen tako da se iz njenog samog naziva razumije da se radi o banci Republike Srpske", naglasio je Radmanović.

Govoreći o svojoj poziciji privremenog upravnika Balkan investment bank AD, Radmanović je objasnio da ga je Agencija za bankarstvo Republike Srpske imenovala za privremenog upravnika s ciljem zaštite interesa Vlade Republike Srpske kao akcionara Banke i zaštite depozita građana.

"Moja dužnost na poziciji privremenog upravnika je da osiguram kontinuitet u poslovanju Banke, sazivanje skupštine akcionara, te imenovanje članova Nadzornog odbora i uprave Banke. Već su preduzete aktivnosti na sazivanju skupštine akcionara, poziv za održavanje sjednice skupštine će biti ubrzo objavljen, a sve u svrhu formiranja potrebnih organa Banke. Potrebno je skrenuti pažnju na pogrešno tumačenje imenovanja privremenog upravnika, privremene uprave i stečaja. U medijima su objavljenje netačne informacije, tako da je ovo prilika da građanima razjasnim situaciju - Banka nije u stečaju i nije uvedena privremena uprava niti će banka biti likvidirana", naglasio je Radmanović u intervjuu Srni.

On je dodao da je imenovan za privremenog upravnika kako bi ova banka zakonski nastavila da posluje i da preduzme potrebne aktivnosti na održavanju Skupštine akcionara i formiranja organa Banke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital