Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada RS plaća 80 posto bruto plate za porodilje

17.12.2018. 09:36 / Izvor: Glas Srpske

Poslodavcima u Republici Srpskoj u idućoj godini Vlada će refundirati 80 posto bruto plate za zaposlene koji koriste porodiljsko odsustvo.

Predviđeno je to Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je u petak, 14. decembra, utvrdila Vlada Srpske.

"Osnovni razlog za ovo je finansijsko rasterećenje poslodavaca koji su korisnici prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva", naveli su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dodali su da je Programom ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade predviđeno da u trogodišnjem periodu Vlada u cjelosti preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih.

"Za ovu godinu utvrđena je obaveza umanjenja osnovice doprinosa za 20%, za sljedeću 50% i za 2020. godinu i dalje 100 posto", naveli su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pojašnjavaju da je s tim ciljem Zakonom o doprinosima u ovoj godini osnovica doprinosa za lica na porodiljskom umanjena za 20% u odnosu na osnovicu koju čini bruto plata zaposlenih koji su na porodiljskom bolovanju. 

Iz sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu refundirana je naknada isplaćene plate.

U Vladi ističu da će refundacija naknade plate u iznosu od 80% činiti povrat isplaćene plate uvećane za 50% ukupnih poreza i doprinosa.

"Predloženo rješenje istovremeno predstavlja smanjenje troška poslodavcima i povećanje obima pronatalitetne mjere u okviru sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu", naveli su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za Glas Srpske da je memorandumom koji su potpisali poslodavci i Vlada dogovorena ova mjera.

"Ovo je jedna od mjera koja zajedno sa onih 405 KM za nezaposlene porodilje popravlja i status porodilja i poslodavaca. Ova mjera će sigurno doprinijeti i poboljšanju odnosa između poslodavaca i trudnica", rekao je Trivić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital