Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada RS: Za zapošljavanje 2.880 lica 9,5 miliona KM

Vlada Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Srpske izdvojiće za ovu godinu 9.472.000 KM za podsticaj za zapošljavanje, čime će biti obezbijeđena radna mjesta za najmanje 2.880 lica u privredi, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

09.05.2014. 08:26 / Izvor: SRNA

Vlada Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Srpske izdvojiće za ovu godinu 9.472.000 KM za podsticaj za zapošljavanje, čime će biti obezbijeđena radna mjesta za najmanje 2.880 lica u privredi, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Đokić je nakon sjednice Vlade rekao da su od ovog iznosa pet miliona KM sredstva iz budžeta, 3.780.000 KM su sredstva Zavoda za zapošljavanje, dok su 800.000 KM sredstva programa Svjetske banke. 

On je precizirao da će se Projektom podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u ovoj godini obezbijediti nenadoknadivi podsticaji poslodavcima za zapošljavanje 920 lica od 2.500 KM po zaposlenom i za samozapošljavanje 280 lica po 3.500 KM po licu.

Ministar je naveo i da se Projektom podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginuluh boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca "Zajedno do posla" planira zapošljavanje 425 lica.

"Iz kategorije porodica poginulih boraca planira se zapošljavanje 125 lica, kroz projekat samozapošljavanja do iznosa od 8.000 KM po nezaposlenom licu, iz kategorije ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca sufinansiraće se podsticaji zapošljavanju do vrijednosti od 3.000 KM po licu, a za 100 lica u okviru samozapošljavanja demobilisanih boraca izdvojiće se 4.000 KM po licu", precizirao je ministar.

U okviru podrške radnog osposobljavanja lica sa visokom stručnom spremom planirano je zapošljavanje 374 lica, za šta će 2.500 KM obezbijediti Vlada i Zavod za zapošljavanje, a 1.071 KM po licu poslodavci.

Vlada je usvojila i projekat podrške sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika u ovoj godini.

"Cijenimo da će biti dovoljno zainteresovanih za korištenje ovih sredstava, s tim da ostaje mogućnost da kod Projekta zapošljavanja pripravnika može konkurisati i javni sektor, ali će se u svakom slučaju prednost davati privredi", rekao je Đokić.

On je naveo da će u ovoj godini za razne projekte podsticaja zapošljavanju, uključujući i projekte koji se prenose iz prethodne godine, biti utrošen 21 milion KM i da nema nikakvih ograničenja u pogledu starosne dobi i regionalne zastupljenosti.

"Imamo vrlo pozitivne efekte iz prethodne godine, jer su ovim projektima, što kod poslodavaca, što kod samozapošljavanja, angažovani nezaposleni iz skoro svih dijelova Republike Srpske. Veći dio privrednih aktivnosti lociran je u većim gradovima i ako bi dopustili da ta sredstva idu samo u ta mjesta, bili bi uskraćeni nezaposleni u malim mjestima", rekao je Đokić.

Ministar je rekao da je zahvaljujući ovim mjerama, Republika Srpska jedina u regionu uspjela da smanji nezaposlenost za 2,7 procenata i dodao da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini.

On je dodao da se trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalaze 148.253 nezaposlena lica, što pokazuje konstantno smanjenje nezaposlenosti, ako se uzme u obzir da je u toku 2012. godine na evidenciji bilo i 156.000 lica.     

"Broj zaposlenih se povećava i zbog toga što je u toku prethodne godine došlo i do blagog rasta bruto domaćeg proizvoda u Republici, a samim tim brojni industrijski sektori su se počeli oporavljati, kao i potreba za određenim radnim mjestima", rekao je ministar.

On je uvjeren da će doći do završetka nekoliko krupnih kapitalnih projekata u Republici, među kojima su otvaranje šećerane u Bijeljini, te kapaciteta u sektoru tekstilne i kožarske industrije.

Đokić je rekao da se obaveza prema poslodavcima po ovom osnovu iz prethodne godine uredno izvršavaju, pri čemu 60 odsto sredstava poslodavac dobija odmah nakon zaključenja ugovora, 20 odsto nakon šest mjeseci i 20 odsto nakon 18 mjeseci, koliko kod sebe mora imati zaposlenog radnika.

"Identičan metod biće primijenjen i ove godine i tu nemamo nikakvih problema", rekao je Đokić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital