Vlada TK subvencionira kredite Sparkasse banke za privredu

29.12.2017. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK subvencionira kredite Sparkasse banke za privredu

U narednim danima Banka će nastaviti s realizacijom te kreditne linije čija je ukupna vrijednost više od 25 miliona KM.

Projekt koji zajedno provode Vlada TK i Sparkasse banka izazvao je veliki interes kompanija s područja Tuzlanskog kantona, a riječ je o kreditnim sredstvima za koja će Vlada TK subvencionirati tri posto kamatne stope.

Nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Tuzlanskog kantona, Sparkasse banka je krenula s plasmanom kreditnih sredstava, a prvo je data saglasnost za 15 kompanija koje će iskoristiti 3,3 miliona KM kreditnih sredstava.

Iako je kamata iznosila 4,2 odsto, subvencioniranjem Vlade TK je smanjena na 1,2 posto, što je izuzetno povoljno za sva privredna društva, o čemu svjedoči i njihov veliki interes.

Naime, Banka je prije nekoliko dana Vladi dostavila zahtjev za mišljenje za novih 11 klijenata sa kreditnim plasmanom u ukupnom iznosu 5,2 miliona KM, na što je također data saglasnost.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović pojasnio je da su tih 5,2 miliona KM investicijski krediti koji se ulažu u osnovna sredstva.

"To je kupovina zemljišta, pravljenje novih hala, kupovina nove opreme i ono sve što spada u proizvodnu djelatnost, da bi sve kompanije širile svoje poslovanje kako bi uposlile veći broj zaposlenika u narednoj godini", rekao je Mićanović.

Jedna od kompanija koja je učestvovala u tom projektu je tuzlanski "Piemonte" u kojem smatraju da je to jedan od najboljih načina za podršku privrednim društvima.

Vlasnik kompanije "Piemonte" Kasim Selimović rekao je da misli da je to pun pogodak da se podrže privredna društva kojima je potrebna finansijska pomoć, sa jedne strane, a s druge strane će Vlada imati najbolji povratni efekt od svega toga. 

U narednim danima Banka će nastaviti s realizacijom te kreditne linije čija je ukupna vrijednost više od 25 miliona KM.

Mićanović je naveo da ostatak od 16,4 miliona KM kreditne linije očekuju da Banka plasira u januaru i februaru 2018. kako bi do sredine godine napravili presjek stanja i vidjeli efekte ulaganja u ta privredna društva.

Treba podsjetiti da je kantonalna vlada, za subvencioniranje dijela kamate u ovom programu odredila sredstva u budžetu za ovu godinu. Osnovni cilj je da ova kreditna linija omogući sredstva za pokretanje ili unapređenje kompanija na području Tuzlanskog kantona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital