Vrijednost aktive subjekata bankarskog sistema u FBiH 21 milijardu KM

20.06.2018. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Vrijednost aktive subjekata bankarskog sistema u FBiH 21 milijardu KM

Vrijednost aktive subjekata bankarskog sistema u FBiH dostigla 21 milijardu KM

Ukupna vrijednost aktive subjekata bankarskog sistema u Federaciji dostigla je 21 milijardu KM. Dostignuta vrijednost približna je iznosu nominalnog BDP-a Federacije, a isto je usporedivo i na nivou BiH, rečeno je sinoć na predstavljanju rezultata poslovanja subjekata bankarskog sistema Federacije BiH u 2017. godini u organizaciji Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

"Uvjereni smo da Agencija za bankarstvo FBiH može biti najbolji primjer djelovanja koje je usklađeno sa najboljim praksama i međunarodnim standardima. Razvoj makro i mikro-prudencijalne supervizije predstavlja važan zadatak koji je u toku prethodne godine rezultirao sljedećim: usvojeno je 48 podzakonskih akata, odluka i uputstava, za usvajanje u 2018. godini je pripremljeno 11 dodatnih akata, te je definirano više od 100 izvještajnih obrazaca koji se odnose na primjenu nove regulative", izjavio je direktor Agencije za bankarstvo FBiH, Jasmin Mahmuzić.  

Naglasio je da su u okvirima redovnih i obaveznih aktivnosti koje se odnose na kontrole poslovanja subjekata bankarskog sistema, sprovedene su 92 kontrole i naloženo je 266 mjera prema subjektima sistema.

"Praćenje subjekata bankarskog sistema odvijalo se i kroz analize redovnih izvještaja i drugih informacija koji se dostavljaju Agenciji na mjesečnoj i kvartalnoj osnovi. Zaključno sa krajem 2017. godine, naš sistem je siguran i stabilan, suočen sa prilikama i izazovima koje nameće okruženje u BiH i efekti koji se prenose sa drugih tržišta", ističe Mahmuzić.  

 

Kada je u pitanju sektorska struktura kredita u 2017. godini, 48,20% čini stanovništvo, 47,80 % privatna preduzeća i 4% ostali sektor. Ukupni krediti stanovništva čine 6,4 milijardi KM, a privatnih preduzeća 6,3 %.

Ukupni depoziti ostvarili su rast u protekloj godini za 11,6 % i iznose 15,8 milijardi KM.

U sistemu je na kraju 2017. godine zaposleno više 8.158 građana. Kao rezultat poslovanja subjekata sistema, evidentirani su izdaci po osnovu direktnih poreza u iznosu od 117 miliona KM, samo u 2017. godini. Ne treba zaboraviti i ostale obaveze koje subjekti sistema izvršavaju prema drugim institucionalnim nivoima unutar BiH i Federacije. 

Subjekti bankarskog sistema pokazuju i naročitu društvenu odgovornost, te je pored učešća u brojnim vidljivim projektima koji imaju širu korist za zajednicu, u 2017. po osnovu donacija i sponzorstava izdvojeno 7,7 miliona KM.

Zaključno sa krajem 2017. godine, kako je rečeno, naš sistem je siguran i stabilan, suočen sa prilikama i izazovima koje nameće okruženje u BiH i efekti koji se prenose sa drugih tržišta. U takvim okolnostima, pozicija regulatora (Agencije) nije jednostavna. Ako analiziramo trenutnu uređenost i regulatorni okvir, mi smo spremni za procese približavanja Europskoj uniji, s druge strane, svjesni smo izazova i rizika koji nastaju kao rezultat dinamičnih promjena u samoj Europskoj uniji, vezanim tržištima i kroz primjenu novih tehnologija. 

​Potrebno je održati stabilnost, imati osjećaja za stvarne potrebe naše ekonomije i tržišta, spremiti se za nove krize i izazove koje nije moguće izbjeći.

"To neće značiti puko prepisivanje propisa iz EU, niti njihovo zanemarivanje. Prihvatat ćemo ono što je korisno za nas i tražit ćemo put koji ćemo zajedno definisati. Osim ostvarenih rezultata, imamo odgovornost prema privredi za koju radimo i koja nas tjera da tražimo bolja rješenja", zaključuje Mahmuzić.

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Jasmin Mahmuzić, uručio je sinoć i zahvalnicu USAID-u u Bosni i Hercegovini za uspostavu supervizije banaka i pružanje tehničke i materijalne pomoći u primjeni međunarodnih standarda i pristupa superviziji banaka koju dobijaju od početka poslovanja do danas. Zahvalnicu je primio Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital