Wall Street: Indeks straha raste

09.10.2013. 08:37 / Izvor: eKapija.ba
Wall Street: Indeks straha raste

Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale, dok je VIX 'indeks straha' dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca jer se ulagači plaše posljedica političke krize u Washingtonu na fiskalnu situaciju i gospodarstvo SAD-a.

Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale, dok je VIX 'indeks straha' dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca jer se ulagači plaše posljedica političke krize u Washingtonu na fiskalnu situaciju i gospodarstvo SAD-a, prenosi HRT.

Dow Jones potonuo je 159 bodova, ili 1,07 posto, na 14.776 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,23 posto, na 1.655 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 3.694 boda.

Prošlo je točno tjedan dana od kada američke državne službe ne rade, a republikanci i demokrati u Kongresu nisu se maknuli s mrtve točke po pitanju proračuna.

Jučer je predsjednik Barack Obama kazao da je spreman pregovarati o proračunskim pitanjima samo ako republikanci brzo i bezuvjetno pristanu na dogovor o ponovnom otvaranju državnih službi i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Washingtonska kriza: Rok istječe za 8 dana

Rok za dogovor o povećanju zaduživanja istječe za osam dana, a ako se do tada republikanci i Obama ne usuglase, američka vlada 17. listopada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, što bi snažno uzdrmalo financijska tržišta.

Na nesigurnost ulagača ukazuje daljnji rast VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za gotovo 5 posto.

U posljednja tri tjedna taj je indeks skočio više od 50 posto, dosegnuvši najvišu razinu od polovice lipnja, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Potpuno u sjeni političke borbe u Washingtonu prošao je početak sezone objave poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,11 posto, na 6.365 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,42 posto, na 8.555 bodova, a pariški CAC 0,77 posto, na 4.133 boda.

(HRT)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital