Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

05.02.2021. 13:18 / Izvor: HINA
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i podaci koji ukazuju na stabilizaciju tržišta rada.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i podaci koji ukazuju na stabilizaciju tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 332 boda ili 1,08 posto, na 31.055 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 3.871 bod, a Nasdaq indeks 1,23 posto, na 13.777 bodova.

Nakon što je prošloga tjedna potonuo više od 3 posto, što je bio njegov najveći tjedni gubitak u posljednja tri mjeseca, ovoga je tjedna S&P 500 nadoknadio sve te gubitke i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti prijedlog novog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

Pozitivno na tržište utječu i bolji kvartalni poslovni rezultati nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad.

Ulagače su ohrabrili i podaci o daljnjem padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, što ukazuje na postupno poboljšanje situacije na američkom tržištu rada.

U petak će u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u siječnju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je prošloga mjeseca broj zaposlenih porastao za 50.000, nakon što je u prosincu pao za 140.000.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 6.503 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,91 posto, na 14.060 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 5.608 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital