Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma

03.12.2020. 12:03 / Izvor: seebiz.eu
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 59 bodova ili 0,20 posto, na 29.883 boda, a S&P 500 0,18 posto, na 3.669 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,05 posto, na 12.349 bodova.

Podršku tržištima pružila je jučer vijest da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 i najavila da će cijepljenje početi idućega tjedna.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Pfizera porasla je 3,5, a BioNTecha oko 6 posto.

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u Kongresu o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 1.400 milijardi dolara.

O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će ovih dana demokrati i republikanci konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Tako je jučer agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u privatnom sektoru SAD-a u studenom broj zaposlenih porastao za 307 tisuća, dok su analitičari očekivali rast za više od 450 tisuća.

Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

U petak će biti objavljeno službeno izvješće o zaposlenosti, pa bi, kažu analitičari, slabi podaci mogli pritisnuti Kongres da što prije postigne dogovor o novim poticajnim mjerama.

"Zastupnici u Kongresu prate te podatke kao i investitori. To bi moglo biti jedno od onih izvješća u kojemu su loše vijesti zapravo dobre vijesti, ako natjeraju zastupnike da ubrzaju pregovore”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,23 posto, na 6.463 boda, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.583 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,52 posto, na 13.313 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital