Wall Street porastao, čekaju se poticajne mjere

16.12.2020. 14:52 / Izvor: HINA
Wall Street porastao, čekaju se poticajne mjere

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer ulagači očekuju dodatne poticajne mjere kako bi se gospodarstvo zaštitilo od pandemije koronavirusa.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer ulagači očekuju dodatne poticajne mjere kako bi se gospodarstvo zaštitilo od pandemije koronavirusa.

Dow Jones porastao je 337 bodova ili 1,13 posto, na 30.199 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,29 posto, na 3.694 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na rekordnih 12.595 bodova.

I dok je dan prije ulagače zabrinuo brzi rast broja novozaraženih od koronavirusa, umrlih i hospitaliziranih u SAD-u, jučer su zaključili da bi upravo zbog toga, kao i usporavanja oporavka gospodarstva, ovih dana mogle uslijediti nove poticajne mjere.

Analitičari kažu da bi sumorni zdravstveni i gospodarski podaci mogli natjerati republikance i demokrate u Kongresu da konačno usuglase novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je u utorak vodeće predstavnike republikanaca na sastanak kako bi se usuglasili o saveznom proračunu i novom paketu fiskalnih poticaja.

Očekuju se, također, odluke čelnika američke središnje banke, čija dvodnevna sjednica završava u srijedu. Ulagači vjeruju da će Fed poručiti da će kamate još dulje vrijeme ostati niske i da je spreman uvesti dodatne poticajne mjere ako to bude potrebno.

Zahvaljujući tome, jučer su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na gospodarska kretanja, kao što su potrošački i rudarski.

Podršku tržištu pruža i početak cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se gospodarska aktivnost uskoro normalizirati, a gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

Na rast indeksa snažno je utjecao i rast cijene dionice Applea za 5 posto, nakon vijesti da taj tehnološki div planira u prvoj polovici iduće godine povećati proizvodnju iPhonea za 30 posto.

Unatoč pandemiji, koja je nanijela velike štete gospodarstvu, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se oko najviših razina u povijesti.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

"Cijene dionica su porasle, a zarade kompanija pale. Uz to, i dalje postoje rizici po oporavak gospodarstva, stoga u tome leže izazovi u nadolazećem razdoblju", upozorava Mike O’Rourke, analitičar.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 6.513 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 1,06 posto, na 13.362 boda, a pariški CAC 0,04 posto, na 5.530 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital