Wall Street porastao nakon tri dana pada

14.05.2021. 11:10 / Izvor: HINA
Wall Street porastao nakon tri dana pada

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju nakon oštrog pada tržišta tri dana zaredom.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju nakon oštrog pada tržišta tri dana zaredom.

Dow Jones ojačao je 433 boda ili 1,29 posto, na 34.021 bod, dok je S&P 500 porastao 1,22 posto, na 4.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 13.124 boda.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a pao je samo naftni sektor, za 1,4 posto, zbog pada cijena nafte.

Najviše su, pak, porasli ciklički sektori, koji bi trebali imati najviše koristi od ubrzanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

No, ostaje za vidjeti predstavlja li ovaj rast cijena dionica smirivanje tržišta ili samo korekciju nakon oštrog pada prethodnih dana, izazvanog podacima koji ukazuju na jačanje inflacije.

U svakom slučaju, strahovanja od inflacije bit će i dalje prisutna, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

U srijedu je objavljeno da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

Posljedica je to golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

A jačanje inflacije na duže staze moglo bi navesti Fed na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 6.963 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 15.199 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 6.288 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital