Wall Street: S&P 500 oslabio drugi dan zaredom

23.12.2020. 13:42 / Izvor: HINA
Wall Street: S&P 500 oslabio drugi dan zaredom

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom jer su ulagači zabrinuti zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji.

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom jer su ulagači zabrinuti zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji, pa je dogovor Kongresa o novim poticajnim mjerama u SAD-u ostao u drugom planu.

Dow Jones oslabio je 200 bodova ili 0,67 posto, na 30.015 bodova, a S&P 500 0,21 posto, na 3.687 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,51 posto, na rekordnih 12.807 bodova.

Ulagače je zabrinulo 'zatvaranje' Britanije zbog pojave novog soja koronavirusa, koji se širi brže od dosadašnjeg, zbog čega je britanska vlada proglasila karantenu za London i jugoistok Engleske.

U međuvremenu, više od 50 zemalja privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, a Francuska je zatvorila granicu s Britanijom na 48 sati.

"Tržište se odlučilo na predah. Ulagači prate dvije velike vijesti u posljednja 24 sata, novi soj koronavirusa i nove poticajne mjere", kaže Ryan Detrick, strategist.

Koronavirus se nepopustljivo širi i u SAD-u, pa se dnevno bilježi više od 200 tisuća zaraženih.

Zbog toga savezne države uvode nove restriktivne mjere, pa se usporava oporavak američkog gospodarstva. Tako su jučer ulagače zabrinuli podaci o neočekivanom padu povjerenja potrošača i prodaje postojećih kuća.

S druge strane, podršku tržištima pružila je vijest da je Kongres, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, konačno prihvatio nove poticajne fiskalne mjere.

Paket poticaja gospodarstvu vrijedan je gotovo 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima te distribuciju cjepiva.

Unatoč pandemiji, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 6.453 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,30 posto, na 13.418 bodova, a pariški CAC 1,36 posto, na 5.466 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital