Wall Street: S&P blago pao, investitore brine zatvaranje Britanije

22.12.2020. 12:03 / Izvor: HINA
Wall Street: S&P blago pao, investitore brine zatvaranje Britanije

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago pao jer je ulagače uznemirilo 'zatvaranje' Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa, dok je podršku tržištima pružio dogovor Kongresa o novim poticajnim mjerama.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago pao jer je ulagače uznemirilo 'zatvaranje' Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa, dok je podršku tržištima pružio dogovor Kongresa o novim poticajnim mjerama u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 37 bodova ili 0,12 posto, na 30.216 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,39 posto, na 3.694 boda, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 12.742 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili dublje u negativnom području jer je ulagače uznemirilo 'zatvaranje' Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa.

Zbog pojave novog soja virusa, koji se širi brže od dosadašnjeg, britanska je vlada u subotu navečer proglasila karantenu za London te jugoistok Engleske.

U međuvremenu, više od 40 zemalja privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, a Francuska je zatvorila granicu za Britance na 48 sati.

"Loše vijesti o novom soju koronavirusa u Britaniji podsjetile su da problem s koronavirusom još nije riješen, put ispred nas može biti neravan i nesiguran", kaže David Carter analitičar.

S druge strane, podršku tržištu pružila je vijest da su republikanci i demokrati, nakon višemjesečnih pregovora, konačno postigli dogovor o dodatnim poticajnim fiskalnim mjerama.

Paket poticaja gospodarstvu vrijedan je oko 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima te distribuciju cjepiva, a o njemu bi Kongres trebao glasati ovih dana.

No, neke je ulagače razočarao iznos poticaja, s obzirom da je prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa iznosio čak oko 2.300 milijardi dolara.

"Poticajni fiskalni plan čini se dovoljan da bi se spriječila recesija, no ne zadugo. Premda paket poticaja nije tako velik koliko su se neki nadali, ipak uključuje mnoge značajne stavke koje mogu podržati tržišta", kaže Carter.

Unatoč pandemiji, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,73 posto, na 6.416 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,82 posto, na 13.246 bodova, a pariški CAC 2,43 posto, na 5.393 boda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital