WTO: Neravnomjeran oporavak svjetske ekonomije

14.07.2021. 09:07 / Izvor: Tanjug
WTO: Neravnomjeran oporavak svjetske ekonomije

Sjeverna Amerika, Evropa i veći dio Azije oporavljaju se brže nego Afrika, Latinska Amerika i Bliski istok.

Generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala smatra da je globalni ekonomski oporavak od pandemije prisutan, ali da je krhak i neujednačen po kontinetima.

"Sjeverna Amerika, Evropa i veći dio Azije oporavljaju se brže nego Afrika, Latinska Amerika i Bliski istok, a jedan od razloga koji u velikoj mjeri stoji iza toga je neravnomjerna podjela vakcina, pitanje politike vakcina", rekla je Okonjo-Iweala  u razgovoru za tink-tenk organizaciju Altantski savjet, koji je pratila i agencija Tanjug.

Ona je naglasila da dok god sve zemlje ne budu imale jednak pristup vakcinama održiv oporavak neće biti moguć, jer nijedna zemlja neće biti bezbijedna od novih mutacija virusa kovida čak iako vakiniše 100 posto stanovništva.

Prema njenim riječima, na sastanku ministara finansija G20 u Veneciji razmatrano je i pitanje finansiranja potencijalne naredne pandemije, pri čemu je predložen mehanizam finansiranja od 50 milijardi dolara godišnje, od čega bi 10 milijardi bilo za podršku aktivnostima pripreme i sprečavanja izbijanja bolesti.

Navela je da će na agendu WTO-a staviti prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o izdvajanju 50 milijardi dolara za vakcinisanje 40 posto svjetske polulacije u ovoj i 60 posto u idućoj godini, što bi, ako se realizuje, izvelo svjetsku privredu na stazu održivog oporavka i donijelo 9 biliona dolara globalnom bruto domaćem proizvodu do 2025. godine,

Ukazala je, takođe, na problem komplikovavih procedura u lancima snabdijevanja vakcinama i trgoivnskih zabrana nekih zemalja kada je riječ o ovoj vrsti proizvoda.

Otklanjanjem izvoznih barijera za proizvođače vakcina, kako je rekla, podstaklo bi se investiranje tih proizvođača u proširenje kapaciteta i povećanje proizvodnje.

Komentrišući oprečne stavove u svijetu o pravu proizvođača na zaštitu intelektualne svojine kada su u pitanju vakcine, direktorica WTO-a je poručila da bez razmjene tehnologija i znanja proizvođači neće biti u stanju da povećaju proizvodnju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital