Xella BH planira potpuno preuzimanje kompanije Siporex

13.12.2017. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Xella BH planira potpuno preuzimanje kompanije Siporex

Kompanija ponudilac namjerava provesti reorganizaciju Siporexa u okviru svojih strateških planova.

Xella BH d.o.o. Tuzla planira potpuno preuzimanje društva Siporex d.d. Tuzla. Naime, ova kompanija već u svom vlasništvu ima 95,464% dionica Siporexa, raspisala je ponudu za preuzimanje preostalih dionica. 

Predmet ove ponude za preuzimanje su 5.977 redovinih dionica, što čini 4,536% od ukupnog broja dionica ciljnog društva koje u momentu davanja ponude još uvijek nisu u vlasništvu ponudilaca, navodi se u ponudi. 

Ponuda za preuzimanje upućuje se svim dioničarima ciljnog društva za sticanje svih dionica koje su predmet ponude, pod propisanim i objavljenim uvjetima iz ove ponude za preuzimanje.

Cijenu koju se ponudilac obavezuje platiti po dionici je 30,00 KM, što predstavlja 30,47% nominalne vrijednosti dionice.

Naknada za dionice koje su predmet ponude biće plaćene novčanim sredstvima koje je obezbijedio ponudilac iz vlastitih sredstava.

Kompanija ponudilac namjerava provesti reorganizaciju Siporexa u okviru svojih strateških planova.

U ponudi za preuzimanje navodi se da provođenje ovih strateških planova reorganizacijom ciljnog društva nije moguće dok je isto društvo otvoreno dioničko društvo. "Uspješnim provođenjem postupka preuziamnja i, nakon tega, planirane 'squeez out' procedure stvoriće se neophodne formalno-pravne pretpostavke za njeno provođenje", navodi se u ponudi za preuzimanje.

Dodaje se da u okviru konkretnog oblika reorganizacije koji bude konačno oprijedijeljen nakon provođenja ponude za preuzimanje, poslovanje ciljnog društva će biti inkorporirano u poslovanje ponudioca. Sama djelatnost ponudioca se neće mijenjati osim u pravcu daljeg unapređenja i jačanja, navodi se u ponudi. 

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital