Yahoo tone sve dublje

04.02.2016. 10:21 / Izvor: BIZLife
Yahoo tone sve dublje

Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore iz kompanije, tvrdi da je riječ o ukidanju 1.600 radnih mjesta, što je oko 15 posto ukupnih u kompaniji Yahoo.

U medije je procurila informacija da će predsjednica Uprave kompanije Yahoo Marissa Mayer morati sprovesti drastične rezove troškova.

Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore iz kompanije, tvrdi da je riječ o ukidanju 1.600 radnih mjesta, što je oko 15 posto ukupnih u Yahoou, a rezovi će navodno uključivati i gašenje nekoliko poslovnih sektora u toj kompaniji, ali za sada nije poznato kojih.

Reuters piše kako je poruka portparola Yahooa da kompanija uoči iznošenja rezultata ne može davati nikakve komentare.

Ipak, i bez potvrđenih informacija, odavno je poznato da investitori pritiskaju Yahoo u pravcu prodaje osnovnog poslovanja, pa analitičari tumače da je drastično rezanje troškova operacija koja bi kompaniju trebalo da učini primamljivijom potencijalnim kupcima.

Reuters pritom podsjeća da je Verizon nagovijestio interes za kupovinu Yahooa, a ukoliko dođe do prodaje, među mogućim interesentima mogla bi se naći imena iz medijske branše kao i investicioni fondovi.

Dionice internet kompanije koja bezuspješno pokušava da parira Googleu i Facebooku, posebno na polju online oglašavanja, u ponedeljak su pale 1,2 posto na 29,14 dolara. U proteklih godinu dana dionice Yahooa su na tržištima kapitala izgubile trećinu vrijednosti, podsjećaju analitičari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital