Za dalju isplatu poljoprivrednih poticaja čekaju se izvještaji inspektora

18.03.2015. 14:08 / Izvor: eKapija.ba
Za dalju isplatu poljoprivrednih poticaja čekaju se izvještaji inspektora

Federalna uprava za inspekcijske poslove je zadužena da izvrši naknadne kontrole subjekata kojima je odobrena novčana podrška sukladno Programu poticaja za 2014. godinu iznad 50.000 KM po osnovu ovog Javnog poziva za model kapitalna ulaganja.

Federalna vlada danas je odlučila da poticaji u poljoprivredi za proizvodnju namijenjenu izvozu budu isplaćeni prema rokovima koji su realno mogući. Prethodno je Vlada upoznata s Finalnim izvještajem Federalne uprave za inspekcijske poslove o realiziranim inspekcijskim nadzorima 48 subjekata sa područja FBiH koji su aplicirali za poticaje, a  u vezi sa zaključkom Vlade od 13.11.2014. godine.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministarstvo finansija su zaduženi da, svako iz svoje nadležnosti, izvrši potrebne radnje kako bi se izvršila isplata finansijskih sredstava u skiadu sa rješenjima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prema subjektima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti na osnovu kojih bi se osporilo pravo na ostavarenje novčane podrške.

Ova dva ministarstva su obavezana da, svako iz svoje nadležnosti, izvrše potrebne radnje u cilju povrata do sada ostvarene podrške onim subjektima kod kojih je inspekcijskim nadzorima uvrđeno da za njih nisu osvareni uvjeti, te da izvrše potrebne radnje kako bi se obustavila isplata poticaja kojima su predviđena sredstva čiji iznos je viši od 50.000 KM, a do okončanja postupka inspekcijskog nadzora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaduženo da na osnovu Pravilnikom predviđenog modaliteta ruralnog razvoja i Javnog poziva angažuje drugog sudskog vještaka koji trebao izvršiti naknadno vještačenje i donese novo mišljenje u vezi sa predmetima gdje su federalni poljoprivredni inspektori konstatirali nepravilnosti.

Također, ovo ministarstvo je zaduženo da pokrene postupke i izvrši sve zakonom predviđene radnje nakon što bude sačinjeno konačno mišljenje drugog sudskog vještaka.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je zadužena da izvrši naknadne kontrole subjekata kojima je odobrena novčana podrška sukladno Programu poticaja za 2014. godinu iznad 50.000 KM po osnovu ovog Javnog poziva za model kapitalna ulaganja, a koji nisu bili na dostavljenom spisku za kontrolu od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je obavezano da odmah otpočne postupke donošenja novih propisa u vezi s uslovima za ostvarenje novčane podrške, uzimajući u obzir odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja, Zakona o zaštiti zdravlja bilja, Zakona o građenju, i drugih važećih propisa, te da se prilikom propisivanja uslova za ostvarenje novčane podrške predvidi efikasniji model dokazivanja i verifikacije vrijednosti ulaganja u investicije.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministarstvo finansija su obavezani da, svako iz svoje nadležnosti, izvrše potrebne radnje kako bi se izvršila isplata finansijskih sredstava odobrene novčane podrške za korisnika „Agroherc" d.o.o. Čapljina, a Federalna uprava za inspekcijske poslove da izvrši naknadne provjere nakon završene procedure po objavljenom Javnom pozivu i zaključivanja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta kod „Agroherca" d.o.o. Čapljina.

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata je zaduženo da Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavi podatak o spornim slučajevima u vezi sa poticajima iz oblasti stočarstva, a  Federalna uprava za inspekcijske poslove da po zaprimljenom podatku planira i realizira inspekcijske nadzore, te da o tome obavijesti kantonalne inspekcijske organe u cilju mogućeg vršenja zajedničkih inspekcijskih aktivnosti.

Kantonalnim upravama za inspekcijske poslove je predloženo  da se pored federalne poljoprivredne inspekcije uključe u vršenje inspekcijskih nadzora iz oblasti novčanih podrški.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital