Za devet mjeseci 861,1 milion KM direktnih stranih investicija u BiH

28.12.2019. 08:23 / Izvor: Fena
Za devet mjeseci 861,1 milion KM  direktnih stranih investicija u BiH

Posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine.

 Za devet mjeseci ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, realizovan je 861,1 milion KM  direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.

Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH.

U odnosu na isti period prošle godine povećanje iznosi oko 29 posto, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja tri mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini popenje na milijardu KM.

"Svi napori FIPA-e, intenziviranje direktnih kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, učešće na velikom broju investicionih konferencija, organizovanje većeg broja  investicionih skupova, u saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH, i niz raznih promotivnih ativnosti FIPA davali su indikatore da će 2019. godina biti najuspješnija za BiH u oblasti direktnih stranih ivesticija", navedeno je u saopćenju FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital