Za Fabriku duhana Mostar iz tekuće rezerve 50.000 KM

20.02.2015. 08:11 / Izvor: eKapija.ba
Za Fabriku duhana Mostar iz tekuće rezerve 50.000 KM

Većinski vlasnik državnog kapitala u ovom društvu je zadužen da provede procedure za utvrđivanje kandidata za Nadzorni odbor, te sazove i održi Skupštinu FDM-a.

Federalna vlada prihvatila je Informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o trenutnoj situaciji u privrednom društvu Fabrika duhana Mostar d.d. Mostar. Većinski vlasnik državnog kapitala u ovom društvu je zadužen da provede procedure za utvrđivanje kandidata za Nadzorni odbor, te sazove i održi Skupštinu FDM-a. Iz tekuće rezerve Vlade Federacije za 2015. godinu bit će odobreno do 50.000 konvertibilnih maraka koke će biti realizovane u skladu s realizacijom i iskazanom potrebama.

U Informaciji je, između ostalog, navedeno da je Privredno društvo FDM od 2009. godine proizvodno neaktivno i da je Nadzornom odboru kojeg je imenovala Skupština FDM 7.7.2010. godine, a koji nije bio upisan kod Komisije za vrijednosne papire, istog dana istekao mandat jer je bio neaktivan zbog sveukupne situacije i nije imao uslova za rad.

Također, navedeno je da je direktoru privrednog društva istekao mandat 11.12.2012. godine, a sekretar je raskinuo radni odnos s FDM. Finansijski i revizorski izvještaji nisu rađeni od 2008. godine, zbog čega se ne zna ni tačna vrijednost kapitala i obaveza FDM, a što je osnova za bilo koju aktivnost koju terbaju provesti nadležne institucije.

Radnici su tužili privredno društvo i u toku je prodaja imovine putem suda po pravosnažnim presudama (izvršni postupak).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital