Za firme iz KS osigurano finansiranje uz subvenciranje profitne marže

06.10.2017. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Za firme iz KS osigurano finansiranje uz subvenciranje profitne marže

Krajnji rok za podnošenje prijave je 31.12.2017. godine. 

Ministarstvo privrede KS raspisalo je javni poziv subjektima male privrede (MSP) na području Kantona Sarajevo za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja uz subvenciranje profitne marže (kamatne stope).

Za realizaciju ove linije finansiranja BBI je obezbjedila sredstva u iznosu od 24.000.002,00 KM, a Kanton Sarajevo - Ministarstvo privrede iznos od 1.090.000,00 KM kojim će subvencionirati dio godišnje profitne marže u visini tri p.p. (procentna poena) po svakom pojedinačnom finansiranju za sve korisnike sredstava koji ispoštuju uslove definisane u ovom Javnom pozivu.

Dugoročna anuitetska finansiranja za osnovna sredstva i kapitalne investicije se odobravaju na rok do sedam godina (84 mjeseca) u iznosu do 1,000.000 KM.

Najmanje 70% odobrenog iznosa finansiranja se plasira u nabavku stalnih sredstava, a najviše 30% odobrenog iznosa finansiranja se plasira u obrtna sredstva.

Ukoliko korisnik finansiranja dokumentuje da je u zadnjih 12 mjeseci odobrena kreditna sredstva kod ove ili druge banke utrošio u stalna sredstva/kapitalne investicije, te ukoliko se radi o posebno opravdanim i specifičnim slučajevima, a koji će se pojedinačno i dokumentovano razmotriti, usaglasiti i odobriti sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, postoji mogućnost izuzetka od strukture omjera ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, odnosno visine iznosa dozvoljenog finansiranja za obrtna sredstva (30%), navodi se u javnom pozivu.

"Visina subvencionirane profitne stope je 1,28% (4,28% prije subvencije) za korisnike sredstava, a naknada za obradu zahtjeva iznosi maksimalno 0,88% od iznosa finansiranja,a minimalno 200,00 KM", navodi se u javnom pozivu.

 Poseban uslov za isplatu subvencije je uredno izmirivanje svih obaveza za poreze i doprinose i dospjelih obaveza po finansiranjima. Subvencije se isplaćuju polugodišnje, a na bazi prethodno urađenog monitoringa.

''Linija finansiranja ima za cilj da pruži finansijsku podršku subjektima male privrede: za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranja trajnih obrtnih sredstava, osnovna sredstva i investicije (dugoročna finansiranja)“, navodi se u javnom pozivu.

Sredstva iz ove linije finansiranja trebaju omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veću iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata male privrede, prevazilaženje negativnih učinaka ekonomske krize, novo upošljavanje i povećanje izvoza.

Krajnji rok za podnošenje prijave je 31.12.2017. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital