Kapital / IZVJEŠTAJI

Za novi proizvodni ciklus u poljoprivredi RS-a 71 milion maraka

06.04.2018. 08:29 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi u 2018. godini, za koji je obezbijeđen 71 milion maraka za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija.

U Vladi naglašavaju da je to za 18 odsto veći iznos raspoloživ za sufinansiranje tekuće proizvodnje i investicija po osnovu sredstava podsticaja, u odnosu na prošlu godinu.

"Obezbijeđen je regres na dizel goriva za proljećne i jesenje radove, i to 100 litara po hektaru za obradive površine i 30 litara po hektaru za livade, sa ukupno raspoloživim sredstvima u iznosu od sedam miliona maraka", saopšteno je iz Vlade RS.

U cilju podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije, obezbijeđena su namjenska sredstva Investiciono-razvojne banke za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda u ukupnom iznosu od 65 miliona maraka.

Iz Vlade podsjećaju da su isplaćene sve obaveze po osnovu podsticaja za 2017. godinu, kao i da je obezbijeđeno pet miliona maraka za investiranje u nabavku opreme za izgradnju sistema za navodnjavanje, što će omogućiti sigurniju i produktivniju sezonu.

U saopštenju se navodi da će Inspektorat RS u saradnji opštinskim inspektorima, resornim ministarstvom i drugim organima, osigurati potpunu kontrolu kvaliteta repro materijala, sjemena, sadnog materijala, vještačkog đubriva, sredstava za zaštitu bilja, energenata i drugih.

"Te aktivnosti se odnose na registraciju otkupnih mjesta, pojačanu kontrolu otkupnih mjesta od kontrolnih asistenata, sprovođenje obaveznih mjera zdravstvene zaštite na farmama, kontrolu kvaliteta stočne hrane i drugo", tvrde u Vladi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital