Kapital / IZVJEŠTAJI

Za osam mjeseci naplaćeno 4,95 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza

17.09.2018. 13:03 / Izvor: SRNA

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH je za osam mjeseci ove godine naplatila 4,95 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, što je za 361 milion KM više nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je Srni u UIO.

Vrijednost povrata PDV-a za osam mjeseci ove godine bila je 930 miliona KM, što je za 80 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Od neto prikupljenih prihoda za finansiranje zajedničkih institucija BiH doznačeno je 499 miliona KM, Federaciji BiH /FBiH/ 1,76 milijardi KM, Republici Srpskoj 870 miliona KM, a Brčko distriktu 114 miliona KM.

U avgustu je po osnovu dodatnih akciza na gorivo za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva Srpskoj raspoređeno 13,22 miliona KM, FBiH više od 20 miliona KM, a Brčko distriktu 678.390 KM.

UIO je potsjetila da je 16. jula, shodno odluci o privremenoj raspodjeli prihoda po osnovu dodatnih akciza, koja su prenesena na poseban podračun u Centralnoj banci BiH, raspodijelila ukupno 138,51 milion KM.

Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO navodi u svom biltenu da je neto naplata prihoda od indirektnih prihoda za prvih osam mjeseci ove godine veća za 7,4 odsto nego u istom periodu prošle godine i da se suficit odnosi na naplatu PDV-a i putarine, te u manjoj mjeri prihode od carina.

Ovo odjeljenje navodi da su u posljednja dva mjeseca posmatranog perioda zabilježeni enorman deficit u naplati akciza na domaće duvanske prerađevine, dok je u avgustu zabilježen pozitivan trend u naplati prihoda od akciza na alkohol i alkoholna pića.

S druge strane, pogoršan je trend naplate akciza na bezalkoholna pića. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital