Za osam mjeseci naplaćeno preko 1,5 milijardi KM javnih prihoda

04.09.2017. 14:50 / Izvor: Akta.ba
Za osam mjeseci naplaćeno preko 1,5 milijardi KM javnih prihoda

Ovim je nastavljen pozitivan trend naplate od početka ove godine, saopćeno je danas iz entitetske poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srpske je u proteklih osam mjeseci na račun javnih prihoda ovog bh.entiteta prikupila milijardu i 543 miliona KM, što je za 112,7 miliona KM ili osam procenata više nego u istom periodu 2016.

Ovim je nastavljen pozitivan trend naplate od početka ove godine, saopćeno je danas iz entitetske poreske uprave.

Direktni porezi naplaćeni u iznosu od 323,2 miliona maraka, što je za 25,3 miliona KM, tj. devet odsto više nego u prvih osam mjeseci lani.

Najveći rast naplate kod direktnih poreza ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 154,6 miliona ili devet procenata više.

Rast naplate od 7,9 miliona maraka ostvaren je kod poreza na dobit, dok je poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 421.489 KM više.

Međutim, treba naglasiti i snažan rast naplate poreza na nepokretnosti, koji je u prvih osam mjeseci ove godine naplaćen u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, što je za skoro četiri miliona KM ili 33 odsto više nego u uporednom periodu.

Kada su u pitanju doprinosi, u periodu januar-august ove godine po tom osnovu je prikupljeno 951,5 miliona KM, što predstavlja rast od 70,4 miliona KM ili osam posto.

Doprinosi za Fond PIO naplaćeni u iznosu od 521,9 miliona KM, tj. šest odsto više, dok su doprinosi za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeni u iznosu od 360,2 miliona KM ili 11 procenata više u odnosu na isti period 2016..

Manja naplata zabilježena je kod koncesionih naknada koje su u prvih osam mjeseci ove godine naplaćene u iznosu od 23 miliona KM, što je za 9,3 miliona maraka manje nego u uporednom periodu.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, tj. vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u ovom periodu.

Kada su u pitanju zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih osam mjeseci ove godine su naplaćene u iznosu od 6.557.470 KM, što je smanjenje za 4,4 miliona maraka. Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital