Kapital / IZVJEŠTAJI

Za pet mjeseci obim razmjene 2,2 milijarde dolara

29.06.2018. 11:19 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je za prvih pet mjeseci ove godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,2 milijarde dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 72,5 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza za prvih pet mjeseci bila je 928,58 miliona dolara ili za 26,3 posto više nego u istom periodu prošle godine.

U ovom periodu vrijednost uvoza bila je 1,28 milijardi dolara ili veća za 26,4 posto.

Srpska je za prvih pet mjeseci najveću vrijednost izvoza od 138,55 miliona dolara ostvarila u poslovanju sa Italijom, dok je u Hrvatsku izvezena roba vrijedna više od 119 miliona dolara.

Najviše robe u vrijednosti većoj od 211 miliona dolara uvezeno je iz Srbije, dok je vrijednost uvoza od 180 miliona dolara bila iz Rusije.

U poslovanju sa zemaljama EU, Srpska je za prvih pet mjeseci ostvarila izvoz od 684,19 miliona dolara ili za 26,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U isto vrijeme ostvaren je uvoz vrijedan 638,7 miliona dolara ili za 21,5 posto više nego u uporednom periodu.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da se u spoljnotrgovinskom poslovanju nastavlja dobar trend ostvarivanja suficita u robnoj razmjeni sa EU, kao i visok stepen pokrivenosti uvoza izvozom.

Ona kaže da je u prvih pet mjeseci u odnosu na isti prošlogodišnji period znatno porastao izvoz u Hrvatsku, Sloveniju, Holandiju, Slovačku.

"Osim struje, značajno mjesto u izvozu, ne samo na tržište EU, ima drvoprerada i proizvodi od drveta", navela je Stojadinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital