Za pet mjeseci podneseno 621.210 poreskih prijava

15.05.2018. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Za pet mjeseci podneseno 621.210 poreskih prijava

Kada je riječ o mjesečnom nivou, u prosjeku bude podneseno oko 140.000 poreskih prijava.

Poreska uprava Republike Srpske početkom svake godine na svojoj internet stranici objavljuje "Poreski kalendar", kojim su definisani rokovi za podnošenje poreskih prijava sa ciljem da se poreskim obveznicima pomogne u pravovremenom izvršavanju njihovih poreskih obaveza. Tako npr. zaključno sa 31.03.2018. godine je istekao rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2017. godinu, Godišnje poreske prijave za porez na dobit za 2017. godinu, Poreske prijave za registrovano oružje i druge.

"Prema dosadašnjim podacima, podneseno je oko 22.000 godišnjih poreskih prijava poreza na dobit i dohodak. Na godišnjem nivou se podnese, u prosjeku, oko 1,6 miliona poreskih prijava uključujući prijave za upis u Fiskalni registar nepokretnosti i prijave koje se odnose na Jedinstveni sistem za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa. Najveći broj podnesenih prijava odnosi se na Mjesečnu prijavu poreza po odbitku-Obrazac 1002", kazali su iz Poreske uprave RS-a.

Kada je riječ o mjesečnom nivou, u prosjeku bude podneseno oko 140.000 poreskih prijava s tim da treba uzeti u obzir rokove podnošenja poreskih prijava, tako da se u pojedinim mjesecima podnese i veći broj poreskih prijava od navedenog prosjeka.

"U 2017. godini službenici Poreske uprave RS zaprimili su 1.664.763 poreske prijave, dok je u periodu od 01.01.-07.05.2018. godine podneseno 621.210 poreskih prijava", dodali su iz PU RS.

Elektronske usluge

Poreska uprava RS je još 2007. godine omogućila poreskim obveznicima elektronsko podnošenje mjesečnih prijava poreza po odbitku (MPO 1002), koja je ujedno i najmasovnija poreska prijava. Primjera radi, u 2017. godini 56 posto podnesenih prijava od ukupnog broja podnesenih prijava se odnosilo upravo na ovu poresku prijavu.

"Krajnji cilj projekta E-usluga jeste unapređenje poslovne klime kroz smanjenje troškova vezanih za izradu papirnih dokumenata, smanjenje obima poslova vezanih za unos, kontrolu i arhiviranje papirnih dokumenata, uštedu vremena za poreske obveznike i smanjen broj potrebnih dolazaka u Poresku upravu RS, te ušteda u poštanskim troškovima dostave papirnih dokumenata, jednostavno pretraživanje dokumenata u elektronskoj arhivi i smanjena mogućnost njihovog gubitka", objasnili su iz PU RS.

Objasnili su da E-usluge Poreske uprave RS zadovoljavaju visoke bezbjednosne standarde kako bi se prenos podataka u elektronskim transakcijama odvijao kontinuirano bezbjedno, bez rizika od krađe i kompromitovanja.

"Elektronske usluge Poreske uprave RS aktivno koristi 8.564 korisnika, a ono što planiramo u narednom periodu jeste dalji rad na promociji elektronskih usluga Poreske uprave RS, kao i povećanje obuhvata poreskih obveznika", najavili su iz PU RS.

Napomenuli su da su elektronske usluge, koje su trenutno na raspolaganju poreskim obveznicima i građanima potpuno besplatne, te da elektronsko poslovanje danas ima ogromnu ulogu u svakodnevnom životu poreskih obveznika i građana.

"Vodeći se time u razvojnim planovima za bolju Poresku upravu RS, krenuli smo u projekat uvođenja E-usluga Poreske uprave RS kako bismo stvorili novi kvalitet u komunikaciji sa poreskim obveznicima", kazali su iz PU RS.

E-usluga Poreske uprave RS omogućava, bez papirologije, putem "virtuelnog interaktivnog šaltera" neograničen pristup svim našim e-uslugama na jednoj web lokaciji. U okviru ove usluge odvija se bezbjedna razmjena elektronskih dokumenata između poreskog obveznika i Poreske uprave RS.

Prema evidencijama Poreske uprave RS u periodu od 01.01.-07.05.2018. godine elektronskim putem je podneseno 280.007 mjesečnih prijava poreza po odbitku (MPO 1002).

Razvojem ovog projekta poreskim obveznicima i građanima su omogućili sljedeće e-usluge:

- Izrada i distribucija elektronskih certifikata za ePotpis

- Elektronsko podnošenje najmasovnije poreske prijave 1002

- Pregled obaveza i uplata

- Pregled prijavljenih umanjenja po osnovu ličnog odbitka i poreske kartice

- Pregled radnih angažovanja

- Sintetički pregled obaveza i uplata doprinosa

- Izvještaj o poslatim dnevnim izvještajima sa fiskalnih kasa i

- eRačun za porez na nepokretnosti.

Najčešći problemi

"Bez obzira na sve razvijeniju informatičku tehnologiju, najčešći problemi sa kojima se susrećemo u radu prilikom "online prijave" su nedovoljni hardverski i softverski resursi poreskih obveznika, kao i brzina internet veze sa kojom raspolažu. S toga jedan od pravaca Poreske uprave RS u narednom periodu će biti i jačanje svijesti o prednostima korištenja elektronskog poslovanja, kao i podizanje nivoa usluga poreskim obveznicima", objasnili su iz PU RS.

Stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i načinu podnošenja poreskih prijavva je, između ostalog, propisano da su od 01. januara 2017. godine svi isplatioci dohotka, odnosno uplatioci doprinosa obavezni da podnose mjesečne prijave poreza po odbitku (Obrazac 1002) isključivo u elektronskom obliku potpisane elektronskim potpisom.

"Sve do stupanja na snagu pomenutog Pravilnika mjesečna prijava poreza po odbitku se mogla podnositi i "putem papira" i elektronski. Kao što smo već naveli koji su to benefiti i uštede koje donosi elektronsko poslovanje, mišljenja smo da su i poreski obveznici prepoznali pozitivan uticaj elektronskog poslovanja i da se sve više njih odlučuje za E-usluge koje im nudi Poreska uprava RS. S tim u vezi, Poreska uprava RS u narednom periodu planira da omogući elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, kao i drugih poreskih akata u elektronskom obliku", poručili su iz PU RS.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital