Kapital / IZVJEŠTAJI

Za pola godine akcije Željeznica RS pale 77 posto

07.04.2018. 09:19 / Izvor: atvbl.com

Za samo šest mjeseci akcije Željeznica RS na Banjalučkoj berzi pale su za vrtoglavih 77 posto. Sa 230 maraka cijena je pala na 52 a pojedini akcionari sumnjaju da su uzrok špekulacije koje podsjećaju na slučaj Medicinske elektronike.

Komisija za hartije od vrijednosti već istražuje šta se dešava jer neko iz dana u dan cijenu obara trgujući sa jednom ili dvije akcije. Zato je Radinko Malešević iz Banjaluke od novembra je izgubio 86 hiljada maraka, a ništa  bolje od njega nije prošao ni Tomo Pančić iz Doboja koji umjesto za 12 svoj udio može da proda za samo dvije hiljade maraka.

"Oni sada prave završni čin konačno da nas istisnu. Mi to nećemo dozvoliti, angažovali smo advokata", rekao je Pančić.

"Mi se nadamo da u sudu ima časnih i poštenih sudija koji će donieti odluku u našu korist i na korektan nas način isplatiti, a samim ti poslaće budućim investitorima poruku da je ovdje sigurno podneblje za ulaganje. Kakvo je trgovanje kad vi prodajete jednu akciju jednu kupujete ima li to igdje?", pita Malešević.

Dok akcionari spremaju još jednu prijavu tužilaštvu u Komisiji za hartije od vrijednosti primili su nekoliko prijava i pokrenuli istragu. Akcije su u konstantnom padau pa provjeravaju svaku transakciju i to je sve što mogu da otkriju u ovom trenutku. Borkeri se ne čude i što akcije Željeznica padaju  jer preduzeće loše posluje ali ovdje se, kažu, radi se o nesvakidašnjoj situaciji.

Neko je za manje od četiri hiljade maraka prometa, oborio vrijednost Željeznica za 77 posto.

"To su jako mala trgovanja sa jednom – dvije akcije i sa 100, 200, 300 maraka neko spusti cijenu za 20 posto jer se Željeznice nalaze na službenom berzanskom tržištu gdje fluktuacija cijene tokom dana nije moguća za više od 20 posto", izjavio je Boris Majstorović, direktor brokerske kuće "Eurobroker".

Dvadeset po dvadeset - akcije su za manje od pola godine izgubile vrijednost a ovaj astronomski pad vrijednosti dolazi u trenutku kada se očekuje vlasničko restrukturisanje, prilikom kojeg  bi Vlada trebala da otkupi oko 19 posto udjela malih akcionara. Od njih 1500 svega desetak prati šta se dešava i redovno dolazi na skupštinu akcionara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital