Kapital / IZVJEŠTAJI

Za pošumljavanja goleti, požarišta i degradiranih šuma USK-a 250 hiljada KM

27.03.2018. 10:45 / Izvor: Akta.ba

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potpisao je u Bihaću ugovor sa ŠPD "Unsko-sanski šume“ o provođenju projekta pošumljavanja goleti, požarišta i degradiranih šuma u vrijednosti od skoro 250 hiljada KM.

Projekt obuhvaća pošumljavanje na područjama općina Bosanski Petrovac, Cazin i Sanski Most, a provodi se u saradnji sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru projekta Globalnog fonda za okoliš.

"Glavni cilj ovog projekta je zaštita naših šuma. Nažalost, mi od 2009. godine nemamo Zakon o šumama na federalnom nivou. Bezakonje u ovoj oblasti je dovelo do nekontrolisane sjeće, stalnog uništavanja šuma, širenja raznih bolesti. Propadanje ovog resursa spriječavamo trenutno uz pomoć ovakvih projekata, no naravno, potrebno nam je sveobuhvatno zakonsko rješenje. Zakon o šumama je već usvojila Vlada Federacije i ja ću insistirati na tome da se on što prije nađe na dnevnom redu Federalnog parlamenta", izjavio je ministar.

Dedić je istakao posebnu važnost ovog i sličnih projekata za Unsko-sanski kanton.

"Šume su jedno od najvećih bogatstava našeg kantona, imamo jako dugu tradiciju šumarstva i prerade drveta, zato je briga za ovaj resurs od velikog značaja upravo za ovo područje. Ovo je nastavak naše uspješne saradnje sa ŠPD „Unsko-sanske šume“, koja će, nadam se, rezultirati ne samo stavljanjem naših šuma u funkciju ekonomskog rasta, ali i njihovom boljom zaštitom", rekao je.

Inače, u sklopu GEF Projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima u Unsko-sanskom kantonu provode se tri projekta. Trenutno je u procesu implementacije projekat njege šumskih kultura u vrijednosti od 150 hiljada KM.

Projekt pošumljavanja goleti, požarišta i degradiranih šuma potpisan je jučer, dok je za naredne godine planirana realizacija projekta finansiranja troškova revizije-održavanja međunarodnog FSC certifikata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital