Za pošumljavanje izdvojeno oko 2 miliona KM u prošloj godini

02.03.2018. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Za pošumljavanje izdvojeno oko 2 miliona KM u prošloj godini

Prošle godine povećan je obim radova u odnosu na 2016, kada je pošumljeno 636 hektara, a posađeno oko 1,4 miliona sadnica. 

​Tokom 2017. godine u Republici Srpskoj ukupno su pošumljena 704 hektara šumskog zemljištva, za šta je utrošeno 1,7 miliona sadnica različitih vrsta drveća, izjavio je Srni portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

"Vrijednost izvršenih radova iznosi oko dva miliona KM", rekao je Macanović. 

Macanović je istakao da je prošle godine povećan obim radova u odnosu na 2016, kada je pošumljeno 636 hektara, a posađeno oko 1,4 miliona sadnica. 
On je napomenuo da radove i nadzor na pošumljavanju obavljaju "Šume Republike Srpske" na bazi šumskoprivredne osnove i godišnjih planova, vlastitom ili angažovanjem povremene radne snage. 

Macanović je dodao da kontrolu obima i kvaliteta izvršenih radova vrši Inspektorat Republike Srpske i Ministarstvo. 
On je naveo da su sprovođenjem Projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, podržani i realizovani poslovi na podizanju novih šuma, kojim je tokom 2015. i 2016. godine pošumljeno 373,5 hektara na 76 mikrolokacija u Republici Srpskoj. 

"Ovi radovi koštali su nešto više od 1,4 miliona KM", rekao je Macanović. 
Macanović je napomenuo da je ovaj projekat realizovan posredstvom Svjetske banke i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Srpske i da je riječ o grant sredstvima. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital