Za projekte energetske efikasnosti 1,6 milijuna KM iz Revolving fonda

26.12.2017. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Za projekte energetske efikasnosti 1,6 milijuna KM iz Revolving fonda

Minimalan iznos kredita po projektu je 25.000 KM

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je javni poziv za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za financiranje projekata energetske efikasnosti za 2017. godinu.

Sredstava iz Revolving fonda putem kredita za projekte povećanja energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjera energijske efikasnosti. Ukupan raspoloživi proračun za ovaj javni natječaj je 1.670.000 KM.

Minimalan iznos kredita po projektu je 25.000 KM. U pozivu se navodi da je maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve financirane projekte iz Revolving fonda 1.000.000 KM. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 0% godišnje, a grace razdoblje maksimalno do 12 mjeseci.

U pozivu se navodi da je kolateral mjenica ili mjenica i bankovna garancija dok je rok otplate kredita do 7 godina uključujući i grace razdoblje.

Troškovi obrade zahtjeva iznose 1% od iznosa ukupnog kredita (minimalni trošak obrade 50,00 KM) i fakturiraju se direktno korisniku od strane banke jednokratno unaprijed, nakon odobrenja zahtjeva od strane Fonda.

U svrhu plasmana sredstava iz Revolving fonda, Fond je zaključio ugovor sa Union bankom d.d. Sarajevo za pružanje komisionih usluga. U slučaju odobrenja sredstava, ugovor o kreditu korisnik sklapa sa Bankom.

U pozivu se navodi da u slučaju odobrenja sredstava korisnik ima pravo raspolaganja istim jednokratno ili maksimalno jednom mjesečno do isteka grace razdoblja odnosno utroška sredstava.

Po ovom javnom natječaju sredstava iz Revolving fonda mogu biti odobrena najranije 01.01.2018. godine.

"Korisnik se na ovaj javni natječaj može javiti sa više projekata, s tim da je maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve financirane projekte iz Revolving fonda do 1.000.000 KM. Jednim projektom se smatra jedan objekat/proces/sustav", navodi se u javnom pozivu. 

Pravo na podnošenje prijava na otvoreni javni natječaj imaju sve registrirane pravne osobe sa sjedištem na području Federacije.

Kvalificirani projekti energetske efikasnosti su projekti rekonstrukcije, renovacije ili opremanja, sa ciljem investiranja u stalna sredstva, projektirani da smanje potrošnju energije (uz zadržavanje istog ili poboljšanje postojećeg komfora i/ili povećanje efikasnosti proizvodnje industrijskih postrojenja) ili doprinesu povećanju korištenja obnovljive energije na mjestu proizvodnje (obnovljivih izvora energije kao mjere energetske efikasnosti).

Kvalificirani projekti energijske efikasnosti moraju ispunjavati najmanje jedan od uvjeta kao što je smanjenje potrošnje ukupne (toplotne i električne) energije najmanje za 20% na godišnjem  nivou ili smanjenje emisija COa najmanje za 20% na godišnjem nivou.

Aktivnosti koje mogu biti predmet financiranja sredstvima iz Revolving fonda su projekti primjene mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjere energetske efikasnosti  na postojećim nestambenim objektima, industrijskim procesima, javnoj rasvjeti, aktivnostima i procesima u obavljanju komunalnih usluga (sustavi daljinskog grijanja, vodovoda i kanalizacije i sl).

Projekti mogu uključivati mjere koje se odnose na unaprijeđenje arhitektonsko-građevinskog, elektro ili mašinskog dijela objekta, instalacija i procesa, javne rasvjete, iskorištavanje otpadne toplote, korištenje obnovljivih izvora energije kao mjere energetske efikasnosti, mjere povećanja efikasnosti na sustavima proizvodnje i distribucije toplotne energije u sustavima daljinskih grijanja, mjere na efikasnosti distribucije vode, te mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i transportnih sustava i sl.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital