Za projekte na području Grada Cazina 216.000 KM iz ekoloških naknada

12.06.2019. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Za projekte na području Grada Cazina 216.000 KM iz ekoloških naknada

Naime, na području Grada Cazina iz pomenutog granta biće finansirano devet projekata ukupne vrijednosti 216.000 konvertibilnih maraka.

Projekti koji se finansiraju sredstvima od ekoloških naknada, kao i ostale teme vezane za projekte u privredi i ekologiji, glavne su teme o kojima su razgovarali predstavnici Grada Cazina i Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko- sanskog kantona. Naime, na području Grada Cazina iz pomenutog granta biće finansirano devet projekata ukupne vrijednosti 216.000 konvertibilnih maraka.

"Ovo su ohrabrujuće i lijepe teme s obzirom da se radi o projektima koji su opravdani, a za koje su sredstva već obezbjeđena i prebačena. To su projekti koji su u završnoj fazi i mi ćemo neke od njih danas i obići, a posebno me raduje činjenica da ćemo ubrzo raspisati i javni poziv za sredstva prikupljena u 2019. godini", kazao je resorni ministar Adnan Alagić.

Projekti koji se realiziraju na području Grada Cazina sredstvima prikupljenim na ime ekoloških naknada su; izgradnja glavnog fekalnog kolektora- dionica RO105, rekonstrukcija centralnog grijanja na staroj zgradi Doma zdravlja, zamjena stolarije na fiskulturnoj sali i učionicama u OŠ Ćoralići, nabavka opreme za uređenje okoliša u MZ Prošići, uređenje biciklističko- rekreativne staze Visit Krajina, uređenje planinarske staze na Dobrenici, organizacija obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, projekat poboljšanja efikasnosti vodovodnog sistema, novi kontejneri za JKP Čistoća te projekat korištenja obnovljivih izvora energije u promociji kulturnog naslijeđa koji realizira JU Kulturni centar.

"Dosta je projekata u realizaciji i mi smo zadovoljni saradnjom s Ministarstvom privrede. Jako nas raduje što je ovo jedan širok spektar različitih projekata, kao i činjenica da ćemo imati priliku aplicirati i na neke nove projekte. Za mnoge od njih Grad je već obezbjedio inicijalna sredstva tako da ćemo mnoge od njih realizirati u partnerstvu", istaknuo je gradonačelnik Cazin Nermin Ogrešević.

Na sastanku je zauzet i zajednički stav o tome da će Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i lokalne zajednice u narednom periodu odlučno povesti borbu za sprečavanje uspostave deponije nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije