Kapital / IZVJEŠTAJI

Za razvoj osam opština u RS 1,6 mil KM

06.09.2008. 12:06 / Izvor: Nezavisne novine

Za infrastrukturne projekte u osam opština RS obezbijeđen je ukupno 1,61 milion KM, a 05.09.2008. godine su u Banjaluci potpisani ugovori za finansiranje radova.

Ugovor su potpisali Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS, Brane Stupar, vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, i načelnici opština Petrovo, Berkovići, Istočni Mostar, Nevesinje, Ljubinje, Čajniče, Bileća i Čelinac. Lipovac je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da opštine i građani u finansiranju projekta učestvuju sa 50 odsto sredstava.

"Vlada je obezbijedila četvrtinu sredstava iz Razvojnog programa, četvrtina je kredit koji će Vlada vraćati, a preostalih 50 odsto obezbijedili su opštine i građani", precizirao je Lipovac.

On je pojasnio da je učešće građana bilo jedan od kriterijuma u ovom programu i izrazio očekivanje da će ovakvih projekata biti više i da će u njima učešće građana biti sve veće.

"Ovim ugovorima ukupna realizacija projekata u okviru Programa razvoja zajednice u RS iznosi 3.050.000 KM i smatramo da je ovaj projekat ispunio svoju svrhu", rekao je Lipovac.

Stupar je rekao da je IRB implementator projekta i podsjetio da je do sada potpisano 14 ugovora. On je istakao da je Uprava IRB RS juče donijela odluku o odobrenju još osam projekata iz Projekta razvoja zajednice Svjetske banke u ukupnom iznosu 800.000 KM, čija će realizacija početi u septembru.

Načelnik opštine Petrovo Zoran Blagojević rekao je da se potpisani ugovor odnosi na rekonstrukciju i izgradnju lokalnih puteva Porječina - Krtova i Grabova kosa - željeznička stanica u ovoj opštini, čija je ukupna vrijednost 244.000 KM.

Vesko Budinčić, načelnik opštine Ljubinje, rekao je da će novac iskoristiti za realizaciju izgradnje druge faze irigacionog sistema u opštini Ljubinje vrijednog 154.489 eura.

Načelnik Čelinca Momčilo Zeljković rekao je da će ugovor omogućiti asfaltiranje lokalnog puta Pejakovići - Kljajića brdo u opštini Čelinac, čija je vrijednost 87.195 evra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital