Za sudske sporove institucije BiH morale platiti 14,6 miliona KM

05.03.2015. 14:51 / Izvor: Nezavisne novine
Za sudske sporove institucije BiH morale platiti 14,6 miliona KM

Izdaci u budžetu BiH za sudske sporove, prema nalazu revizora, porasli su sa 1,2 miliona, koliko su iznosili 2008. godine, na 3,58 miliona 2013. godine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Izdaci za sudske sporove", u kojem je navedeno da su institucije BiH za izgubljene sudske sporove u periodu od 2008. do 2013. platile 14,6 miliona KM.

Uz izvještaj je usvojen zaključak kojim se od Pravobranilaštva, Ministarstva finansija i trezora, Ministarstva pravde, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te Tužilaštva BiH traži da u okviru svojih nadležnosti ispitaju navode iz izvještaja i preduzmu potrebne mjere, o čemu u roku od šest mjeseci treba da informišu Dom naroda.

U izvještaju o izdacima za sudske sporove, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH, ističe se da je vidljiva tendencija porasta izgubljenih sporova i godišnjih izdataka iz budžeta BiH za ove svrhe.

Izdaci u budžetu BiH za sudske sporove, prema nalazu revizora, porasli su sa 1,2 miliona, koliko su iznosili 2008. godine, na 3,58 miliona 2013. godine.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Kontrola vazdušnog saobraćaja BiH", dok nije bilo saglasnosti u vezi sa i Izvještajem o radu i poslovanju BHRT-a za 2013.

Na prijedlog nadležne komisije usvojen je zaključak da se obavi sveobuhvatna rasprava o svim otvorenim pitanjima u vezi sa BHRT-om.

Hrvatski delegat Martin Raguž upozorio je na pad naplate RTV takse i činjenicu da za dva mjeseca ističe ovaj način naplate takse.

"Potrebno je da parlament kao zakonodavac pomogne da se ovo pitanje riješi i stvore uslovi za što normalnije funkcionisanja ove prevažne institucije", dodao je Raguž.

Danas su usvojeni i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2013. godinu, te Uputstvo o korištenju rodno osjetljivog jezika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sjednica je završena davanjem saglasnosti za skoro 40 ugovora, protokola, meomoranduma i sporazuma koje je zaključila BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital