Za tri nedjelje na zalihe potrošeno 16,6 miliona eura

27.03.2020. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Za tri nedjelje na zalihe potrošeno 16,6 miliona eura

Domaćinstva u Srbiji su za nepune tri nedjelje potrošila dvije milijarde dinara na kupovinu zaliha u strahu od epidemije.

Domaćinstva u Srbiji su za nepune tri nedjelje potrošila dvije milijarde dinara na kupovinu zaliha u strahu od epidemije, piše "Politika".

Zbog rasta potrošnje od 20 odsto, svoje tržišno učešće najviše su uvećali veliki trgovinski lanci, a udio malih radnji je opao.

U Srbiji se za vrijeme pandemije najviše kupuju brašno, šećer i toalet papir, a najbrojniji kupci su mahom starija domaćinstva, saopštila je kompanija "GfK" koja se bavi istraživanjem tržišta, a prenosi Agrosmart.

Na listi najtraženijih proizvoda u protekle tri nedjelje našli su se i smrznuto povrće, konzervirana tunjevina, jaja, tjestenine, smrznuto pecivo i ulje. U istraživanju je analizirano 32 miliona kupovina u periodu od 24. februara do 15. marta.

Istraživanje je pokazalo da mlađa domaćisnstva i ona s većom kupovnom moći nisu pribjegavala kupovini zaliha ni približno koliko su to činila starija domaćinstva, kao i ona s manjom kupovnom moći.

Kupci iz Beograda i Vojvodine su nešto više trošili na zalihe nego domaćinstva u istočnoj i južnoj Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital