Za zapošljavanje mladih ljekara 350.000 KM

Kapital / IZVJEŠTAJI

Za zapošljavanje mladih ljekara 350.000 KM

24.01.2017. 13:52 / Izvor: Akta.ba

Vlada Tuzlanskog kantona  i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK u finansijskom planu za 2017. godinu  osigurali su 350.000 KM za Program zapošljavanja mladih doktora medicine, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, potvrdio je Feni ministar zdravstva tog kantona Bahrudin Hadžiefendić.

Taj program  je nastavak  projekta koji su Ministarstvo zdravstva  i ZZO tog kantona  realizovali  u prošloj godini, kada je 45 ljekara  dobilo prvi posao.

Podsjeća da je prošle godine od  80 nezaposlenih ljekara na području TK-a, projektom Federalne vlade zaposleno njih  20, a od  preostalih 60 projektom  Kantonalne vlade uposleno je 45, tvrdeći da preostalih 15 nije zaposleno zbog  opstrukcija pojedinih domova zdravlja.

ZZOTK  objavit će narednih dana javni poziv  zdravstevnim ustanovama na području ovog kantona da apliciraju za program zapošljavanja za  ovu godinu, navodi Hadžiefendić, poručivši da  se nada,  da će ovaj put sve zdravstvene ustanove učestvovati  u realizaciji  tog važnog projekta.

Prioritet  za zapošljavanje ove godine će imati ljekari koji nisu uspjeli prošle godine učestvovati  u projektu, a nalazili su se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK-a, a zatim i ljekari koji su u međuvremenu završili studij medicine, a još nisu uspjeli naći posao.

Ovo je strateški plan rada Vlade i Ministarstva zdravstva TK-a  na zaustavljanju odlaska mladih ljekara  iz BiH. Uložit ćemo sve dodatne napore da taj trend  usporimo, a u budućnosti i da ga zaustavimo, poručuje Hadžiefendić.

Naglašava da je Projekt zapošljavanja mladih ljekara, koji provodi Vlada TK-a, jedinstven na području Federacije BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital