Zagreb: 100 milijuna kuna zarade od adventskog ugođaja?

14.01.2016. 10:14 / Izvor: HRT
Zagreb: 100 milijuna kuna zarade od adventskog ugođaja?

Zagrebački advent oborio je sve rekorde – od broja dolazaka domaćih i stranih turista u glavni grad pa do broja noćenja.

Zagrebački advent oborio je sve rekorde – od broja dolazaka domaćih i stranih turista u glavni grad pa do broja noćenja. Veći broj turista znači i veću zaradu ugostitelja te vlasnika hostela, apartmana i hotela…

"Čaroban ugođaj zagrebačkog adventa rijetko koga je ostavio ravnodušnim. Zagreb je u prosincu posjetilo 70.000 gostiju, što je 26% više nego u istom mjesecu 2014. Imali smo istraživanje u suradnji sa Institutom za turizam, prosječna potrošnja gostiju u Zagrebu koji odsjedaju u hotelskom smještaju 123 eura tako da kad tu brojku kada pomnožimo 123 sa brojkom sa ovim brojem noćenja dolazimo do negdje cifre otprilike od 15 milijuna eura", rekla je Darja Juzbašić iz Turističke zajednice grada Zagreba.

U taj izračun nisu uključeni gosti koji su odsjeli u hostelima i privatnom smještaju, kao ni oni koji su Zagreb posjetili samo na jedan dan. Uz domaće, najbrojniji su bili gosti iz susjednih zemalja – Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Miris kuhanog vina, kobasica i ostalih delicija mamio je sa svih strana. Nerijetko se spominjao dnevni promet od 15.000 kuna u popularnim kućicama. Samo za najam kućice morali su izdvojiti 20, odnosno 25.000 kuna – ovisno o lokaciji. Kada se pridodaju i ostali troškovi, priče o velikoj zaradi ugostitelja, kažu u njihovu udruženju, padaju u vodu.

No iako službenih podataka nema – zarada od adventa oborila je sve rekorde. Prema nekim procjenama, ona je viša od 100 milijuna kuna, piše HRT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital