Kapital / IZVJEŠTAJI

Zagreb: U okviru projekta ventureXchange održan seminar "Kako financirati poduzetnički pothvat venture kapitalom?"

09.12.2009. 09:04 / Izvor: eKapija.ba

U zagrebačkom hotelu Westin 8. decembra 2009. godine održan je seminar "Kako financirati poduzetnički pothvat venture kapitalom?" kojeg su organizirali Infoarena grupa i Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija.

Uvodnim predavanjem na seminaru, Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity & Venture Capital Asocijacije, najavila je niz događanja u sklopu ventureXchange projekta kojem je glavni cilj promovirati venture kapital ulaganje u Hrvatskoj i regiji. Naime, seminar je samo prvi u nizu od događaja koji će educirati javnost o mogućnostima koje nudi financiranje putem venture kapitala.

"Financiranje putem venture kapitala je prilika za dodatnim izvorima financiranja koje u vrijeme recesije dobiva posebnu dimenziju jer su banke u recesiji manje spremne za kreditiranje poduzetničkih pothvata. Fondovi rizičnog kapitala (private equity i venture capital fondovi) investiraju u propulzivne tvrtke s potencijalnom brzog rasta gdje je glavni rizik - rizik za ulagače, a ne poduzetnike u koje se kapital investira" – istaknula je Mirna Marović. Nadalje, Mirna Marović je pozvala sve zainteresirane poduzetnike da se prijave na ventureXchange natječaj koji će omogućiti da se poduzetnički pothvati predstave stranim i domaćim investitorima na ventureXchange danu 24. veljače 2010. te da isti budu promovirani putem posebne publikacije, CD-a i webportala. Natječajna dokumentacija bit će dostupna od 11. prosinca 2009. na web stranicama www.cvca.hr.

Nizom predavanja, panel diskusijama, primjerima iz prakse te interaktivnom radionicom sudionicima seminara su predstavljene brojne mogućnosti financiranja poduzetničkog pohvata venture kapitalom, i to od početka izrade poslovnog plana do načina na koji se predstaviti potencijalnim investitorima kroz praktične primjere.

Član Uprave Nexusa, Marko Makek, istaknuo je da je venture kapital pogodna opcija za financiranje ako tvrtka želi stvoriti tvrtku; unaprijediti i razviti poslovanje; promijeniti veličinu tvrtke i repozicionirati svoj tržišni udio; uvesti na tržište nove proizvode; iskoristiti kreativnost i inovacije; monetizirati dio svoje imovine; prodati dio ili cijelu tvrtku; akvizirati druge tvrtke, itd.

Marijana Tomakić, direktorica tvrtke Hlad za proizvodnju smrznute hrane, koja je iskoristila mogućnost financiranja projekta venture kapitalom, istaknula je da struktura vlasništva unutar tvrtke ne smije biti prepreka u realizaciji vizije koju svaki poduzetnik želi ostvariti. Dobre ideje mogu ostati nerealizirane samo zato što poduzetnik ima otpor u prepuštanju udjela u vlasništvu tvrtke. Nakon tri do četri mjeseca uspješnih pregovora, Hlad je dobio ne samo financijskog već i strateškog partnera koji je tvrtci omogućio ekspanziju poslovanja u Hrvatskoj i regiji.

Damir Sabol, osnivač Iskona, također korisnik venture kapitala, istaknuo je da je bolje imati udio vlasništva od 10% u tvrtci koja nešto vrijedi nego 100% vlasništva u tvrtci koja ne vrijedi ništa. Nadalje, Sabol je, između ostalog, istaknuo da su najbolji kandidati za financiranje venture kapitalom one tvrtke koje temelje poslovanje na disruptivnoj tehnologiji koja mijenja svijet (ili neku nišu), imaju dobru podlogu za višegodišnji rast, pravovremeno se pozicioniraju u "modernom" sektoru te koja je tako uspješna da počinje nervirati velike konkurente.

Nadalje, tijekom seminara istaknuto je da Hrvatska ima veliki neiskorišteni potencijal u privlačenju venture kapitala kroz sve sektore, posebice u visokotehnološkom sektoru koji je inače najčešće financiran sektor venture kapitalom. Međutim, u procesu odlučivanja o načinu financiranja poduzetničkog pothvata bitno je premostiti primaran otpor kojeg većina poduzetnika ima, a to je otpor u prepuštanju dijela vlasništva na tvrtkom. Na financiranje putem venture kapitala potrebno je gledati na način da se u procesu dobiva novi partner s kojim tvrtka može ostvariti održivu komparativnu prednost nad konkurencijom, s kojim se kreira dodatna vrijednost za tvrtku te se ne savjetuje da se na ovu vrstu financiranja gleda kao da se gubi vlasništvo jer se na takav način paralizira poslovni razvojni proces.

Organizatorima su se u realizaciji ventureXchange projekta pridružili: busines.hr kao glavni medijski partner, sponzor – Microsoft, pokrovitelji – Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, CRANE (hrvatska mreža poslovnih anđela), UMIS SMEA (udruga malih i srednjih poduzetnika), ESBA (europska alijansa malih poduzetnika), HAMAG (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo) te Initium (neprofitna udruga za promicanje startup projekata u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi), edukacijski partneri – Cotrugli Business School, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, te medijski pokrovitelji – Večernji list, Infotrend, Inforeview, ekapija.ba, Moj Posao ISI Emerging Markets i NESsT (međunarodna neprofitna organizacija).

VentureXchange projekt će se realizirati kroz brojna događanja i tijekom 2010. a detaljne informacije se mogu pronaći na www.infoarena.hr/vcseminar2009 i www.cvca.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital