Zalihe nafte u SAD pale, cijene blizu maksimuma

Kapital / IZVJEŠTAJI

Zalihe nafte u SAD pale, cijene blizu maksimuma

22.03.2019. 09:36 / Izvor: Nezavisne novine

Cijene nafte zadržale su se blizu četveromjesečnog maksimuma, nakon što su zalihe u SAD zabilježile najveći pad od jula. mjeseca 2018. godine.

S druge strane, Saudijska Arabija nastavlja sa smanjenjem izvoza.

Cijena naftnih future-sa je u Njujorku pala za 0,5 odsto, nakon što je u srijedu premašila 60 dolara za barel, prvi put od novembra, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Cijena američke "lake" nafte WTI pala je za 29 centi na 59,94 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi nakon što je juče porasla za 1,4 odsto, dok je cijena severnomorske nafte "brent" pala za 24 centa na 68,26 dolara za barel na londonskoj ICE berzi, poslije jučerašnjeg skoka od 1,3 odsto.

Podaci američke vlade su pokazali da su nacionalne zalihe sirove nafte pale za 9,59 miliona barela, iako su analitičari očekivali povećanje zaliha.

Njujorška agencija navodi da je izvoz američke nafte blizu rekordnog nivoa, da je uvoz iz Saudijske Arabije smanjen za više od polovine, dok su isporuke iz Venecuele potpuno prestale.

Cijene nafte su se ove godine oporavile usljed smanjenja proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, ali i prekida snabdijevanja iz Venecuele i Irana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital