Kapital / IZVJEŠTAJI

Zbog neplaćanja takse RS godišnje gubi 300.000 KM

04.03.2010. 08:39 / Izvor: Glas Srpske

Zbog neplaćanja boravišne takse Republika Srpska u prosjeku godišnje gubi između 250.000 i 300.000 maraka, rekla je pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Jadranka Stojanović.

Ovaj iznos je, kaže ona, i veći ako se u obzir uzme segment "sive ekonomije" u turizmu, odnosno neprijavljivanje gostiju.

Ukupan prihod od boravišne takse na nivou RS lani je iznosio 685.505 maraka, što je za oko 13 odsto manje u odnosu na 2008. godinu.

"Poznato je da zvanični statistički podaci u oblasti turizma ne pružaju stvarnu sliku o ukupnom obimu turističkog prometa, a prema procjeni Ministarstva trgovine i turizma i svih relevantnih faktora u turizmu, najmanje 30 odsto prometa u turizmu spada u "sivu ekonomiju"", kazala je Stojanovićeva.

Dodala je da, ako se broj noćenja u 2009. godini pomnoži sa prosječnim iznosom boravišne takse od 1,5 KM, dobije se iznos od oko 850.000 maraka koje je trebalo prikupiti u 2009. godini po osnovu uplaćene boravišne takse, a prema podacima Poreske uprave RS za 2009. godinu, prikupljeno je oko 685.505 maraka.

Od ukupnih uplata boravišne takse, opština Banja Luka učestvuje sa 28 odsto, zatim opština Pale sa 19, opština Bijeljina sa osam odsto, a zatim slijede opštine Laktaši i Prijedor.

U Turističkoj organizaciji RS kažu da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u RS, u 2009. godini ostvareno 564.091 noćenje, dok je prema uplatama boravišne takse, koje im dostavlja Ministarstvo finansija RS, ostvareno 384.890 noćenja.

"Ukupan prihod od boravišne takse u 2009. godini iznosi 685.505 maraka. Razlika u broju noćenja iznosila je 180.000, čime je izgubljeno 280.000 maraka", kazali su u Turističkoj organizaciji RS.

Dodali su da je, od ukupno 63 opštine, boravišna taksa naplaćena u 42 opštine na području RS.

"Zbog neplaćanja boravišne takse direktno su oštećeni Turistička organizacija RS i turističke organizacije opština i gradova RS. Republički zavod za statistiku ne dobija izvještaje o broju noćenja iz svih opština RS kao i od određenog broja neregistrovanih objekata, što nam onemogućava da saznamo stvarno stanje o broju dolazaka i noćenja turista", kazali su u Turističkoj organizaciji RS.

Dodali su da su zbog loše naplate boravišne takse, a s ciljem pronalaženja rješenja za bolju naplatu razgovarali sa predstavnicima Poreske uprave RS.

"Pokušavamo da kroz analize prijavljene i uplaćene boravišne takse neplatiše podvrgavamo redovnim kontrolama i samim tim povećamo naplatu, odnosno da animiramo smještajne subjekte da uplaćuju bar dio boravišnih taksi koji su prijavili u poreskim prijavama", kazali su u Turističkoj organizaciji.

Prema Zakonu o boravišnoj taksi i propisima lokalne samouprave, visina boravišne takse iznosi od 0,5 do dvije marke. Prosječan iznos boravišne takse na teritoriji RS iznosi 1,5 maraka, a boravišnu taksu plaća ugostitelj koji pruža usluge smještaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital