ZDK: Do marta 2018. privremeno budžetsko finansiranje

28.12.2017. 08:25 / Izvor: Fena
ZDK: Do marta 2018. privremeno budžetsko finansiranje

Planirano je da se u narednoj godini izvrši povećanje plata za zaposlene u obrazovanju, policiji i u kantonalnim upravama i službama.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je odluku o privremenom budžetskom finasiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar - mart 2018.godine. Odluka je usvojena kako bi se moglo nastaviti finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta u situaciji kada budžet za narednu godinu nije donesen do početka fiskalne 2018. godine.

Prema riječima premijera Vlade ZDK Miralema Galijaševića privremena odluka je donesena obzirom da još uvijek nisu završeni pregovori oko kolektivnih ugovora s predstavnicima sindikalnih organizacija kojima treba regulirati plaćanja za više od 8.000 zaposlenika koji se finansiraju iz budžeta kantona.

Planirano je da se u narednoj godini izvrši povećanje plata za zaposlene u obrazovanju, policiji i u kantonalnim upravama i službama. Ovo povećanje bi moglo da iznosi preko pet posto u odnosu na dosadašnja primanja, ali će odluka o tome biti donijeta sredinom februara u skladu s odlukom o privremenom finansiranju kantona.

Odluka privremenom budžetskom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona predviđa izvršavanje obaveza srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu prethodne fiskalne godine, što znači da će se raspolagati sredstvima u iznosu od oko 73 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital