Kapital / IZVJEŠTAJI

ZDK: Privredni subjekti prošle godine ostvarili dobit oko 224 mil KM

18.06.2009. 13:13 / Izvor: Fena

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o stanju i poslovanju privrede na području tog kantona tokom 2008. godine.

Kako je izjavio Fahrudin Omerhodžić, kantonalni ministar privrede, lani su u 12 općina Kantona bila registrovana 2.484 privredna subjekta koja su ostvarili prihode u iznosu od oko 5,4 milijardi KM.

Istovremeno, rashodi su iznosili 4,6 milijardi KM.

"Ukupna neto dobit iznosila je 224.121.730 KM, dok su ukupni gubici iznosili 111.926.586 KM. Akumulirana dobit po radniku iznosila je 13.713 KM", izjavio je ministar Omerhodžić.

Kao privredne subjekte koji su u 2008. ostvarili zavidne poslovne rezultate, Omerhodžić je naveo brezansku Perutninu, Tvornicu cementa Kakanj, Almu Ras iz Olova, BBM iz Vareša, Prevent iz Visokog, Pobjedu, Hifa Oil, Madi iz Tešnja, te zeničke kompanije ArcelorMittal Zenica, ITC, RM-LH, Metalno, Dilaver i druge.

"Rudnici mrkog uglja Breza, Kakanj i Zenica, KTK Visoko, Stupčanica iz Olova, Željezara Zenica, Zenicatrans, Natron Hayat, Zovko Žepče poslovali su u minusu", rekao je Omerhodžić.

Komentarišući trenutno stanje u privredi Kantona, resorni ministar je rekao da je u aprilu došlo do stagnacije krize i da se do kraja godine može očekivati stabilizacija stanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital