Kapital / IZVJEŠTAJI

ZEOS eko-sistem 2018. sakupio preko 2.000 tona električnog i elektronskog otpada

01.02.2019. 11:54 / Izvor: Akta.ba

U protekloj godini ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlašteni operater za upravljanje električnom i elektronskom opremom u FBiH, sakupio je do sada najveće količine električnog i elektronskog otpada u iznosu od 2.138.833 kg, što je 19 posto više nego u prethodnoj godini.

"Iza nas je ukupno osam projekata završenih i započetih u 2018. godini, kao i 16 aktivnosti podizanja svijesti koje uključuju sakupljanje e-otpada, edukaciju, podjelu letaka, radionice, nagradne kvizove znanja, E-transformer i posjete reciklažnim postrojenjima. Projekti i aktivnosti su provođeni na području općina Centar, Ilidža, Ilijaš, Jablanica, Konjic, Lukavac, Mostar, Novi grad, Novo Sarajevo, Travnik, Vogošća i Bugojno", rekli su iz ZEOS-a.

U okviru projekata su nabavljeni novi ulični kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevo, Mostaru i Konjicu, a građani će svoj e-otpad dodatno moći odložiti u novi Zeleni namještaj u svim Gorenje Commerce d.o.o. Studijima (Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zenica, Banja Luka), trgovačkom centru OBI i poslovnoj zoni Energoinvesta.

Projektima i aktivnostima u 2018. godini je obuhvaćeno 45 škola i 24.782 učesnika.

U toku 2018. godine organizovan je i prvi izvoz iz BiH, u količini od 25.000 kilograma katodnih cijevi TV-monitora, na II stepen obrade u Njemačku. Katodne cijevi se klasifikuju kao izrazito opasan otpad, te je njihovo zbrinjavanje provedeno u skladu sa najvišim ekološkim i europskim standardima.

Zbrinjavanje i upravljanje električnim i elektronskim otpadom putem operatera ZEOS eko-sistem je jedan kompleksan proces koji zahtijeva saradnju na lokalnom i nacionalnom nivou, stoga se iskreno zahvaljujemo svim našim partnerima i saradnicima što su dio ove pozitivne priče.

"Kada sumiramo sve ostvarene rezultate, ponosno možemo izjaviti da je ovo još jedna velika pobjeda za okoliš Bosne i Hercegovine", kažu iz ove kompanije.

Više informacija o poslovanju ZEOS-a i onih koje se odnose na pravilno zbrinjavanje / recikliranje električnog i elektronskog otpada pogledajte na www.zeos.ba.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital