Zimska turistička sezona u Crnoj Gori bilježi dobre rezultate

24.01.2012. 16:04 / Izvor: eKapija.ba
Zimska turistička sezona u Crnoj Gori bilježi dobre rezultate

Da Crna Gora nije samo destinacija za ljetnji odmor, već da takođe ima mnogo toga da ponudi turistima i tokom zimskih mjeseci, pokazuje dobra posjećenost crnogorskih turističkih centara tokom novogodišnjih praznika i na početku zimske turističke sezone.

Za doček Nove godine, uz pjesmu i muziku najpopularnijih pjevača i grupa regiona, koji se već tradicionalno organizuje kako na trgovima, tako i u hotelima i diskotekama na primorju i sjeveru Crne Gore, odlučilo se preko 30.000 turista koji su novogodišnje praznike proveli u Crnoj Gori.

U vansezonskim mjesecima Crna Gora iz godine u godinu postaje sve više prepoznata i kao destinacija za kongresni turizam. Tokom januara i februara u većim hotelima na crnogorskom primorju organizuju se internacionalni i regionalni kongesi, kao i pripreme sportskih klubova, kao što su fudbalski klub Amkar iz Rusije, Crvena Zvezda i dr. Samo na području Budvanske rivijere tokom zime otvoreno je 30 hotela, koji pored bogatih kongresnih sadržaja u ponudi imaju i atraktivne vikend spa/wellness aranžmane.

Sjeverni, planinski dio Crne Gore u zimskoj turističkoj sezoni nudi, pored kvalitetne hotelske i ponude privatnog smještaja, široku lepezu aktivnosti za individualce, grupe kao i za porodice i turiste koji nisu na snijegu samo zbog skijanja i bordovanja, već žele da provedu aktivan odmor na planini uz manje zahtjevne aktivnosti - takozvane soft ski sportove, kao što su snowshoeing - hodanje na krpljama, snowkiting (bordovanje uz pomoć zmaja i energije vjetra), zatim tu su i nordijsko skijanje, alpsko turno skijanje i td. U ovim aktivnostima posjetioci mogu uživati na padinama Žabljaka, Bjelasice i Vučja.

Da bi obogatila ponudu zimskih centara Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i ove godine nastavlja kampanju "Bijeg na snijeg" u okviru koje se svakog vikenda, počev od 14. januara do 26. februara, u tri skijališta (Žabljak, Kolašin i Vučje) organizuju popularne žurke na snijegu, koncerti poznatih domaćih i regionalnih izvođača među kojima su Milena Vučić, Aleksandra Bučevac, Nina Petković, Ajs Nigrutin & Timbe i drugi.

U zimskim ski centrima ovih dana snijega ima više nego dovoljno, do 150 cm, ski-staze su uređene, putevi prohodni a hotelijeri i ugostitelji domaćinski dočekuju nove grupe turista.

U crnogorskoj prijestonici zimskog turizma - Žabljaku, osim 700 ležajeva u hotelima i bungalovima, ima i oko 400 ležajeva koliko je registrovano u privatnom smještaju.

Skijališta na Žabljaku "Savin kuk" i "Javorovača" proteklog vikenda zabilježila su posjetu oko 1000 gostiju.

Moderno opremljen Ski centar Kolašin 1450 je kapaciteta 6.300 skijaša na sat, koji osim usluga škole skijanja, iznajmljivanja motornih sanki, i dr. skijalište nudi i bogat zabavni program, svakodnevne DJ ski party-je, a povremeno i prave adrenalinske spektakle, poput ekstremne vožnje motornih sanki na posebno pripremljenim skakaonicama. Takođe, ski centar organizuje besplatan prevoz iz Kolašina do staze. Proteklog vikenda zabilježena je posjeta oko 3.500 skijaša, što je ujedno i rekordna posjeta u posljednjih 5 godina.

Ski-centar Vučje koji je od Nikšića udaljen 20 kilometara, a od Podgorice 70, je svake godine sve posjećeniji, kako zbog blizine tako i zbog izvanredne skijaške staze, prilagođene početnicima i njihovoj obuci. Pored rekreativne i takmičarske staze izgrađene su i dvije staze za najmlađe kao i dva ski lifta, zbog čega su posebno posjećene ski-škole i radionice u prirodi za najmlađe, koje se na Vučju, već nekoliko godina unazad, uspješno organizuju.

Za sve ljubitelje prirode poseban užitak predstavlja boravak u etno selima sa domaćom crnogorskom gastro ponudom. Etno sela kao što su Izlazak (Plužine), Jatak (Pošćenje), Nevidio (Pošćenje) i Štavna (Andrijevica) organizuju izlete motornim sankama, transfere do skijališta, mini staze za sankanje i dječije skijanje.

Autobuske veze između Crne Gore i BiH su dobre i učestale. U saradnji crnogorskih i BiH prevoznika na liniji Podgorica - Sarajevo svakodnevno su organizovana četiri polaska. Takođe, četiri puta nedeljno saobraćaju autobusi na liniji Podgorica-Banja Luka, od toga dva puta nedeljno preko Sarajeva, a dva preko Mostara.

Na kraju, iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore podjsećaju da je tokom boravka u Crnoj Gori svim turistima na raspolaganju 24 sata dnevno i Call Centar Montenegro Customer Care. Pozivom na broj 1300, mogu se dobiti potrebne turističke i opšte informacije, prije svega o stanju na putevima, visini sniježnog pokrivača na skijalištima, cijenama smještaja, ali i uputiti žalbe koje će biti proslijeđene nadležnim inspekcijama.

Kalendar manifestacija, kontakti agencija koje nude aranžmane za odmor u Crnoj Gori tokom zimske sezone, kao i detaljne informacije o kampanji "Bijeg na snijeg" dostupne su na web sajtu www.montenegro.travel .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital