Kapital / IZVJEŠTAJI

Značajne površine obradivog zemljišta u BiH neobrađene i zapuštene

01.07.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba

Ukupno zasijane površine u BiH u 2018. godini iznosile su 533.375 hektara i veće su za 1% u odnosu na godinu ranije,  dok ugari i neobrađene oranice čine oko 430 hiljada hektara, a rasadnici i ostalo na oranicama oko 3 hiljade hektara.

U strukturi zasijanih površina u proljetnoj sjetvi oko 60% površine je zasijano žitima, 23%, krmnim biljem 13% povrćem, 3% industrijskim bilјem, a na oko 17% površine su jagode i maline, te na 0,2%  je zasijano aromatično, začinsko i medicinsko bilјe.

Tokom jesenje sjetve zasijano je 110.950 hektara, što je za 7.717 hektara ili 7% manje površina nego u jesenjoj sjetvi prethodne godine. U strukturi zasijanih površina oko 88% je zasijano žitima, oko 6%, krmnim biljem, 3% industrijskim biljem i povrćem 2%.

Poljoprivredno zemljište u BiH se kao javno dobro već duže vrijeme ne koristi u skladu sa opštim društvenim interesom, a značajne površine obradivog zemljišta ostaju neobrađene i zapuštene.

Glavni izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa oblasti poljoprivrednog zemljišta su: nedostatak cjelovite legislative usklađene sa EU praksama i pravilima, a koja se vezuje za problematiku neregulisanost tržišta poljoprivrednog zemljišta, fragmentacija parcela, upravljanje poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, minirana područja, erozije tla i slično.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u saradnji sa nadležnim entitetskim i institucija Distrikta Brčko BiH, nastaviti aktivnosti na koordinaciji harmonizacije politika poljoprivrednog zemljišta u Bosni i Hercegovini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital