3 stvari zbog kojih će Google voljeti vašu web stranicu

27.09.2017. 13:23 / Izvor: Akta.ba
3 stvari zbog kojih će Google voljeti vašu web stranicu

Pozicionirati se na Google-u za određene ključne riječi postaje sve teže.

Pozicionirati se na Google-u za određene ključne riječi postaje sve teže, jer svakodnevno poboljšanje algoritama za ocjenjivanje i rangiranje zahtjeva ispunjenje mnogih preduslova.

Ispod su 3 koraka koja mogu popločati uspjeh unutar pretraživača za kratko vrijeme, ako se ispravno implementiraju.

Pronalažljivost i čitljivost

- Da bi Google pronašao neku web stranicu i počeo s ocjenjivanjem potrebno je da neka druga web stranica koja je već indeksirana postavi link ka novoj web stranici ili da neko podjeli novu stranicu javno na društvenim mrežama (za brže indeksiranje najbolje posluži Google+) ili da neko posjeti web stranicu sa instaliranim Google toolbarom. Nakon što Google pronađe web stranicu, on pokuša da je očita i ocijeni. Međutim da bi Googlebot mogao da dobije dozvolu da očita sadržaj potrebno je provjeriti da pristup Googlebotu nije zabranjen kroz robots.txt, .htaccess ili zaključan pristup kroz lozinku.

Uređenje bitnih tagova

- Da bi Google bolje svrstao sadržaj jedne stranice on prvo gleda u naslov i pokušava odrediti tematiku. U HTML-u pod naslovom se smatraju Title Tag i H1 Tag. Unutar njih treba osigurati da što preciznije i uz manje umjetničke slobode kreiramo naslov. Ti tagovi trebali bi postojati na svakoj podstranici samo jedanput.

Sada Google može pristupiti sadržaju, odrediti tematiku i pokušati uvrstiti u svoj indeks. Da bismo olakšali uvrštavanje u index te osigurali da Google vidi promjene u sadržaju, potrebno je kreirati Sitemap. Sitemap je datoteka koja sadrži spisak svih URL-ova web stranice, koji Googlebot učita i redom otvara URL-ove. Ukoliko ne postoji sitemap Google koristi internu link strukturu da bi pronašao druge podstranice, što može krenuti po zlu, jer mnoge stranice imaju lošu internu link strukturu. Sitemap možemo linkati s početne stranice ili prijaviti je u Google Search Console (nekadašnji Google Webmaster Tools).

Kvalitetan sadržaj

- Da bi Google zavolio određeni sadržaj, on mora biti odličan, dakle nad prosječan. Prošla su vremena kada se gledalo koja je gustoća neke ključne riječi i kada su se pisali besmisleni tekstovi, samo da se ispune neke SEO norme. Korisnici to nisu čitali, što je Google lako shvatio, jer su kratko prebivali na takvim stranicama tj. nedovoljno da pročitaju tekst.

Kvalitetan sadržaj je precizan i raznolik. Uz to kvalitetan sadržaj koristi adekvatnu terminologiju za naslov koji je naveden. Raznolikost se ogleda u korištenju podnaslova, lista, slika i uvezivanje relevantnih video sadržaja. Kao i podebljavanje bitnih riječi ili pasusa. Kvalitetan sadržaj navodi čitaoca kako da konzumira sadržaj i tako je napisan da će ga korisnik pročitati i podijeliti na društvenim mrežama ako je izvanredan.

To su samo neke male uvodne tajne u Google-ovu ljubav, koju pomoću znanja o optimizaciji za pretraživače (SEO) možemo pridobiti i na taj način web stranicu dovesti za lukrativne ključne riječi ili fraze na vrh rezultata. Brojne vodeće firme se primarno oslanjaju na akviziciju novih kupaca i korisnika kroz SEO. 

Ako želite saznati više o SEO, da biste ga sami implementirali ili zaposlili nekoga ko će to raditi, pozivamo Vas na cjelodnevni SEO seminar 2.10.2017. u Sarajevu koji će držati svjetski priznati SEO stručnjak Nedim Šabić. Seminar je pripremljen na način da se polazi od početka i polako penje. Organizator seminara je Agencija za profesionalno usavršavanje Apriori BH, a više informacija možete pronaći na http://apriori.ba/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera