6 razloga zašto CEO-ovi radije zapošljavaju introverte nego ekstroverte

02.05.2020. 09:42 / Izvor: poslovniplus.com
6 razloga zašto CEO-ovi radije zapošljavaju introverte nego ekstroverte

Ako bismo stotinama CEO-a rekli da opišu svog idealnog zaposlenika, njihov odgovor bi najvjerojatnije glasio nešto poput: potreban nam je netko tko je kreativan, pouzdan..

Ako bismo stotinama CEO-a rekli da opišu svog idealnog zaposlenika, njihov odgovor bi najvjerojatnije glasio nešto poput: potreban nam je netko tko je kreativan, pouzdan, ima dobre reakcije na ‘feedback’, jednostavno ga je motivirati, dobro komunicira s drugima, drži se propisanih rokova te je etičan.

No, čini se da, prema akademskim istraživanjima provedenim kroz posljednje desetljeće, introverti  za razliku od ekstroverata imaju veću vjerojatnost posjedovanja upravo nekih od tih karakteristika:

1. Introverti su općenito kreativniji

Za introverte je poznato da su kreativniji od ekstroverata. Prema časopisu Perceptual and Motor Skills, “Kreativnost je način rješavanja problema kod inteligentnih, aktivnih, visoko emotivnih i izuzetno introvertnih ljudi.”

2. Introverte je lakše motivirati

Članak u Journal of Educational Psychology objašnjava kako “ radni učinak introverata koji su stalno bili pohvaljeni za svoj rad bio je veći nego kod introverata koje se kritiziralo ili pak ekstroverata koji su također dobivali pohvale”

3. Introverti se bolje drže zadanih rokova

Prema istraživanju Sveučilišta Maryland, kod postavljenih rokova ekstroverti bi rjeđe rokove i ispoštovali za razliku od introvertiranih osoba, jer su introverti ti koji češće planiraju unaprijed.

4. Introverti razmisle prije nego nešto kažu

Ekstroverti pričaju dosta brzo, dok introverti uglavnom govore nekakvim normalnim ujednačenim tonom, prema članku Journal of Personality.

5. Introverti su kolaborativni

Istraživanje provedeno među studentima pokazalo je kako su ekstroverti započinjali više rasprava naspram introvertnih osoba, dok su introvertni student međusobno radili sve dok nisu razvili kreativno rješenje za problem koji su imali.

6. Introverti bolje prihvaćaju ‘feedback’

Istraživanje o tome kako introvertne i ekstrovertne osobe reagiraju na pozitivne, negativne ili neutralne feedbackove, otkrilo je kako introverti imaju bolje i prikladnije reakcije s obzirom na dobivene povratne informacije za razliku od ekstrovertiranih osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera