Karijera / TIPS AND TRICKS

Evo kako za mjesec dana u BiH možete zaraditi od 3.000 do 27.000 KM

04.03.2014. 08:36 / Izvor: eKapija.ba

Profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Nezir Tanović kazao je za ZE Portal.net,   kako na planinama i u šumama Bosne i Hercegovine svake godine propadne samoniklih gljiva, ljekovitog bilja i bobičastog voća u vrijednosti od oko 360 miliona maraka.

Profesor Tanović smatra da svaki nezaposleni čovjek u Bosni i Hercegovini može, tokom ljetne i jesenje sezone, zaraditi solidnu platu upravo sakupljajući samonikle plodove u šumama.

"U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mjesec dana, berući kadulju, zaradi oko 27. 000 KM", kaže Tanović za ZEP dodajući da se za mjesec dana branja gljiva može zaraditi oko 3.000 KM.

"U 2012. godini BiH je izvezla samoniklih šumskih plodova u vrijednosti od oko ćetri miliona. Taj izvoz prošle godine iznosio je oko 40 miliona. Međutim, iako je napredak evidentan, još uvijek ne možemo biti zadovoljni. Jer, to je tek oko deset posto od onoga što raste diljem planina i šuma u BiH",  kaže Tanović. On dodaje da su bh. šume jedna velika fabrika, u koju ne treba ulagati, već je samo čuvati od uništavanja, a koja zauzvrat svake godine može zaposliti na hiljade radnika. Tanović kaže da BiH još uvijek nema uređen sistem kontrole i poticanja sakupljača samoniklog bilja, i da se sav otkup i plasman odvijaju putem nekoliko komercijalnih firmi u zemlji, ali da i unatoč tome, sakupljači nemaju problema sa plasmanom robe.

ZE Portal.net

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera