Gubite motivaciju? Ove 4 stvari će vas napuniti energijom za rad

31.03.2020. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Gubite motivaciju? Ove 4 stvari će vas napuniti energijom za rad

Istraživanja psihologa pokazala su da snaga volje ne samo da je precijenjena, već je i ograničena, u nedostatku motivacije u poslovanju.

Istraživanja psihologa pokazala su da snaga volje ne samo da je precijenjena, već je i ograničena, u nedostatku motivacije u poslovanju, karijeri ili općenito životu, navodimo samo nekoliko jednostavnih načina da se iznova pokrenete, piše poslovni plus.

Nagradite sebe

Ništa ne može proći bez malo proslave i nagrađivanja. Prema Charles Duhigg-u, dobitniku Pulitzer nagrade, snažne navike su formirane u tri faze: znakovi, rutina, nagrada. To znači da naš mozak može jednostavno ponavljati ponašanja ako je značajna nagrada uključena u proces. Nagrada može biti što god zamislite, od istezanje tijela svakih sat vremena do izlaska s prijateljima nakon dugog radnog dana.

Razgovarajte s vašim zadovoljnim kupcima

Unatoč svakodnevnim problemima kojima smo bombardirani iznova, najjednostavniji način da vratite vašu strast u posao jest razgovor sa zadovoljnim kupcima. Velika je vjerojatnost da su kupci zadovoljni proizvodom ili uslugom koju nudite pa ako ih o tome i upitate ne bi trebao biti problem podijeliti s vama, a što će vama pomoći da ponovo primijetite sve pozitivne i lijepe dijelove posla koji radite.

Naučite nove vještine

Učenje novih vještina može se izravno primijeniti na vaše poslovanje ili karijeru, poput Photoshop-a ili programiranja, no isti tako možete učiti i neku životnu vještinu, poput učenja stranog jezika koja vama može pomoći u osobnom razvoju.

Učinite kvalitetu ( ne kvantitetu) svog sna prioritetom

Mnogi su uvjereni kako broj sati koji ste spavali je od velike važnosti da biste se osjećali odmorno. No, koliko ste se samo puta nakon 9 – 10 sati sna probudili čangrizavi i neispavani. To nam može potvrditi da je kvaliteta sna je puno značajnija od njegove kvantitete.

Dvije stvari koje možete učiniti da poboljšate kvalitetu sna su:

Smanjite plavo svijetlo – plavo svijetlo je ogroman faktor kojim se smanjuje razina melatonina, hormona u našim tijelima zaduženog za spavanje. Istraživanja su pokazala da dnevno provedemo i više od 10 sati ispred ekrana različitih uređaja koji sadržavaju štetno plavo svijetlo, a kao najbolji način rješavanja problema je nošenje naočala za kompjuter koje će umanjiti dopiranje plavog svijetla do vaših očiju.

Pravilo 90 minuta – umjesto da pokušavate izračunati koliko sati spavate, možete koristiti tomu namijenjen kalkulator. Prema istraživanjima, REM faza je u ciklusu od 90 minuta što znači da ako se ujutro želite probuditi u 6 sati, navečer biste trebali ić na spavanje u 22:30 ili ponoć kako bi se zadovoljilo pravilo od 90 minuta.

Sve dok vaše raspoloženje ovisi o stanju vašeg poslovanja, osuđeni ste na neuspjeh. Razlog tomu su i različite vanjske varijable koje nisu pod vašim utjecajem, stoga se vi fokusirajte na učenje novih vještina jer to je nešto što je u potpunosti pod vašom kontrolom i čini vas motiviranijima i zadovoljnijima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera