Karijera / TIPS AND TRICKS

Kako i kada koristiti humor na radnom mjestu?

23.12.2009. 09:05 / Izvor: MojPosao

Humor se može naučiti, ali se njime treba oprezno koristiti na radnom mjestu

Jedan od najboljih načina da postanete omiljeni u okolini i da se približite ljudima jest da ih nasmijete. Stoga stručnjaci i savjetuju da humor na radnom mjestu može koristiti vašoj karijeri. Međutim, kako odrediti granicu do koje ćete biti zabavni, a nakon koje će vas suradnici percipirati kao neozbiljnu osobu?

Kao prvo, objasnimo kako humor može doprinijeti vašoj karijeri. "Ako znate kada se, i na koji način našaliti, suradnici će vas doživljavati opuštenima i osjećat će se ugodno u vašem društvu", objašnjava Cary Cooper, profesor organizacijske psihologije na Sveučilištu Lancaster. On dodaje da većina izvršnih direktora, ako ih se pažljivo promotri, jednostavno zna u kojem se trenutku pregovora ili sastanka trebaju našaliti tj. kada upotrijebiti humor.

Humor na radnom mjestu, također je odličan alat za rješavanje neugodnih situacija, ali i za širenje vlastitih ideja. Naime, kada jednom vaše slušatelje osvojite humorom, s većom će pozornošću primati vaše poruke i biti skloniji prihvaćanju vaših prijedloga.

Je li to samo pričanje viceva?
Zdrav humor je puno više od pričanja viceva. "Humor može označavati i šalu na račun jedne činjenice koja je zakomplicirala cijeli projekt, ali humor je i pozitivno suočavanje sa ljutnjom, frustracijom ili stresom", objašnjava konzultant za radna pitanja Bill Rodgers. "Da bi bili humoristični, morate biti fleksibilni. Humor je poput ulja kojim podmazujemo događaje i pojave na radnom mjestu. Njime se rješavate treme, započinjete onaj prvi najteži korak i unaprjeđujete produktivnost", ističe Rodgers.

Gdje je granica?
Naravno, rasistička, seksistička i homofobna izrugivanja strogo morate izbjegavati, jer ono što jedna osoba smatra šalom, druga može smatrati opravdanim razlogom za tužbu. Bill Rodgers upozorava da humor na radnom mjestu za sobom ne smije ostavljati žrtve. "Humor se mora imati zajednički nazivnik i nikada ne bi smio biti usmjeren isključivo na jednu osobu." Dozvoljeno je jedino šaliti se ili ismijavati na vlastiti račun.

"Osobe koje imaju razvijene socijalne vještine znaju prepoznati kada je šala prikladna, a kada je neprikladna. Ako se pak neprestano šalite, vaši bi sugovornici mogli pomisliti kako vaš humor nema srž", tumači profesor Cooper.

Može li se humor naučiti?
Često se kaže kako humoristične osobe imaju "dara za humor", ali činjenica je da je "humor zapravo naučeno ponašanje", tvrdi Rodgers, "i svaka osoba može razviti tu vještinu". Iako danas čak postoje i profesionalci koji rade kao coachevi za humor, svaka osoba koja učenju humora pristupi, kao na primjer usavršavanju računalnih vještina, može s lakoćom naučiti osnove koje će kasnije usavršavati. Najvažnije je znati odrediti trenutak u kojem ćete se poslužiti humorom, imati samopouzdanja i biti sposobni sagledati u kakvoj se situaciji nalazite, kako bi odredili na što se točno želite našaliti.

Usavršavanjem humora možete usavršiti i ostale vještine, poput komuniciranja ili prezentiranja, jer ćete čak i raspravu o monotonoj temi ili monotonu prezentaciju, znati učiniti zabavnom i pridobiti pozornost slušatelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera