Kako "LinkedIn" pomaže ženama u napredovanju

25.08.2015. 14:38 / Izvor: zena.hr
Kako 'LinkedIn' pomaže ženama u napredovanju

"Stakleni strop" za žene više nije potpuno neprobojan. U probijanju može pomoći i Linkedin na kojem žene predstavljaju svoje sposobnosti i dolaze na rukovodeće pozicije.

Već je poznato da ponekad i superiorna kompetencija, znanje i sposobnosti žena u poduzećima ne znače da imaju jednaku šansu za napredovanjem kao i njihove muške kolege na istim pozicijama. To se još naziva „stakleni strop“ (eng. „glass ceiling“) koji je prije 30-ak godina popularizirao ugledni list Wall Street Journal kako bi opisao prepreke s kojima se žene suočavaju u napredovanju u svojoj karijeri i koje ih sprečavaju da dosegnu vrh korporacijske hijerarhije ili da napreduju na društvenoj i političkoj hijerarhiji.

No, čini se da bi u smanjenju tih razlika u mogućnosti napredovanja na najviše pozicije žena i muškaraca mogla pomoći društvena mreža Linkedin. Naime, ta stranica omogućuje svojim članovima ne samo da se profesionalno povežu, nego da svoj potrofilo razrade do najmanjih potrebnih detalja, te predstave svoja znanja i mogućnosti, što često nije moguće ni u kratkim životopisima, pa čak ni na razgovorima za posao.

Linkedin sve više postaje i mjesto na kojem se traži sposobna radna snaga, uz životopise se obavezno uključuje i profil na mreži. Zanimljivo je isto tako spomenuti da su i istraživanja pokazala da ljudi vrlo rijetko iznose krive informacije na svojem profilu Linkedina, jer do njih mogu svi registrirani korisnici, a to znači da su one vrlo lako provjerive i osporive.

Za žene koje su pak sposobne preuzeti najviša upravljačke pozicije, kao što su predsjednice uprava, zamjenice predsjednica i druge rukovodeće pozicije postoji posebni ogranak Linkedin mreže. Baza podataka s nazivom „The Global Board Ready Women“ uspostavljena je u prosincu 2012. godine na inicijativu „European business school“ i uz potporu potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding. Ona sadrži podatke o ženama koje imaju znanja, iskustva, obrazovanje i sve potrebne vještine da preuzmu najviše položaje u korporacijama, te je svakim danom sve veća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera